10 C
belgrade
недеља, фебруар 26, 2017

Светосавска академија у Ст. Албансу

У недељу 19. фебруара 2017. године духовност и просвећеност били су повод да се припадници српске заједнице, ученици српске школе „Вук Караџић“ из Ст. Албанса, њихови родитељи и учитељи окупе у просторијама цркве Св. Ђорђа у Ст. Албансу како би пригодно обележили дан Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског. У складу са традицијом, окупљени су прво присуствовали богослужењу којим је провејавао дух утемељивача Српске православне цркве. Није било могуће стајати у светом храму Божијем а не сетити се да Српска православна цркава своју аутокефалност дугује Светом Сави. Са благосиљањем кољива и сечењем славског колача, чији су неизоставан део поред свештеника чинили ученици – домаћини славе, личност Светог Саве заблистала је у просветитељском светлу заштитника српског школства. Након проповеди, која је све присутне подсетила на неговање хришћанских вредности, милосрђа, милости и љубави, свечаност је настављена у црквеној сали, где су одрасли посетиоци, родитељи, родбина и гост..

Ученици муслиманског порекла одбијају руковање са особама супротног пола

Једна школа у Сиднеју усвојила је правило у којем се дозвољава дечацима да одбију руковање са особама женског пола. На недавној церемонији додела награда у Хурствил дечијем кампу “Georges River” колеџа, женама које су водиле програм директори школа рекли су да се неки ученици приликом уручења награде неће руковати са њима због религијских убеђења која забрањују руковање са особама женског пола. Уместо тога, дечацима је дозвољено да положе руку на своје груди како би тиме показали да се неће руковати са женом. Ово је био договорен протокол након консултације особља, родитеља и дечака у малој, мултикултуралној јавној школи која броји 354 ученика узраста од 7 до 10 година. Министарство просвете захтева од својих школа да разумеју и поштују културалне, језичке и религијске различитости, како би се промовисале различитости аустралијске заједнице. Пракса да дечацима није дозвољено да се рукују са особама женског пола долази из исламске учења које каже: „Боље ти је да будеш убоден са челич..

УСПЕШАН КОКТЕЛ ЗА “MIRACLE BABIES FOUNDATION”

Недавно сам писао о организацији “Organically Glamorous” из Мелбурна, коју води наша Диана Динић-Варканитсас и која већ дуги низ година прикупља средства за организацију “Miracle Babies Foundation”, под називом “Raise Funds for Sick/Premature babies”. У суботу, 18. фебруара, у прелепом амбијенту “Waterfront” ресторана у мелбурнској луци Порт Мелбоурне, одржан је коктел са намером промоције и прикупљања средстава за овај, пре свега, хуманитарни подухват. Улазница је била $50 и тај износ је ишао директно у корист Фондације. Било је то вече за незаборав. Без обзира што је одзив био мањи од очекиваног може се рећи да је и са тридесетак присутних, акција у потпуности успела. Зато једно велико хвала Дијани и свим тим женама, мајкама и џентлменима који су својим присуством дали допринос нечему што се може десити свакоме од нас. Статистика каже да се у Аустралији сваке године роди око 45 хиљада беба знатно пре предвиђеног времена од девет месеци. Лични пример Дијане чији је син на свет дошао..

Prelepa Roza iz „Montevidea“ se posle serije udala i odselila u Australiju, evo kako...

Lepa Danina proslavila se ulogom u „Montevideu“ nakon koje je nismo gledali na malim ekranima Pojavljivanjem i ulogom u filmu “Montevideo, Bog te video” Danina Jeftić opčinila je publiku sa ovih prostora. Lik Roze savršeno je odigrala, pa nije ni čudo što je baš ona nedostajala u nastavku filma i drugom delu “Montevideo, vidimo se”. Međutim, razlog iz kog je nismo gledali nalazi se u njenom privatnom životu. Naime, lepa glumica je posle snimljenog filma odlučila da napusti Srbiju i odseli se za Australiju. Svakako, ne sama. Danina se sa suprugom, producentom Aleksandrom Kukanjcem sa kojim se 2013. godine venčala u Beogradu, uputila u zemlju kengura gde su 2015. godine sklopili i građanski brak. U Australiji su uživali sa sinom Maksimom. Međutim, samo 12 meseci nakon građanskog venčanja Danina i Aleksandar rastali su se, pa se glumica spakovala i sa sinom se vratila u Srbiju. Foto: Printscreen/youtube I nije bila lenja. Danina se vratila glumi, u Srbiji, gde je u poslednje vreme vre..

Сретење- велики дан за понос српског народа

Интонирањем националних химни Аустралије и Србије, у Генералном конзулату Србије у Сиднеју отворен je свечани пријем поводом 15. фебруара, Дана државности. Национални празник Републике Србије обележен је и у Амбасади у Канбери, где је домаћин био Његова Екселенција, амбасадор Мирољуб Петровић. У оба српска државна представништва у Аустралији окупио се велики број званица, међу којима су били представници дипломатског кора, делегације Српске Православне Цркве и других верских заједница, потом многобројни привредници и личности из света науке, културе и медија. На свечаности у Сиднеју, окупљенима се најпре обратио генерални конзул Републике Србије Бранко Радошевић, који се захвалио свима што су дошли да присуствују обележавању великог празника за српску државу. Конзул Радошевић је истакао да се Дан државности обележава и на велики верски празник свих православаца – Сретење. Он је нагласио да је 15. фебруара 1804. српски народ почео своју велику борбу за ослобођење од отоманске окупаци..

HOROSKOP

Dijaspora

Magazin