11 C
belgrade
четвртак, октобар 19, 2017

У СПОМЕН НА ДРАГАНА ЦИГАНА

Врео и сунчан јулски дан. На разуђеној истарској обали мноштво купача, као сваке године у ово доба. Маестрал је мало узбуркао море, па се многи играју таласима, нарочито млади и деца, којој су опасности изазов и прилика да покажу вештину и храброст. Група деце, која уз вриску поскакује на све већим таласима, у мени изазива стрепњу и сећање на једну трагедију, која се догодила пре десет година, управо на данашњи дан. Због младости, безбрижности и неискуства, а најчешће због непослушности, често се догоди велика несрећа. Доводи се у опасност властити живот, а и живот других, оних који прискачу у помоћ, који не посматрају равнодушни или уплашени како се дете дави или човек страда, већ чине оно што им савест налаже, подстакнути вредностима које су дубоко усађене у њихово срце. Један такав човек је био и Драган Циган. Спашавајући двоје деце из набујале реке Пјаве, изгубио је свој млади живот. Деца, као ни њихови млади родитељи, нису умели да процене опасност која је вребала на ушћу хировит..

KOSOVO Metohija, Ieri e Oggi: 1389-2017

Storia e Attualità Dalla battaglia di Kosovo Polje, seicentoventotto anni di resistenza del popolo serbo A cura di Enrico Vigna „…Nel mezzo della piana, la più ampia ampiezza. Nel mezzo del mare, il fondo più profondo. Nel mezzo del cielo, l’altezza più alta. Nel Kosovo, il campo di battaglia più alto…” ( Poema epico serbo) Il monumento di Gazimestan, prima degli atti vandalici Il monumento dopo gli atti vandalici (28 giugno 1999). Il monumento era stato danneggiato dall’esplosione di mine nonostante la…presenza di truppe britanniche della KFOR. Oggi, riparato è presidiato dalle truppe internazionali per non essere distrutto. L’Attualità della Battaglia di Kosovo Polje Il 28 giugno di ogni anno, giorno di San Vito („Vidovdan“), i serbi commemorano la sconfitta del 1389 ad opera dei Turchi sulla piana di Campo dei Merli („Kosovo Polje“), a pochi chilometri dall’odierna Pristina. Con quell’avvenimento l’antico regno di Serbia, quello della dinastia dei Nemanja e dei monasteri medioe..

Sviraj, sviraj trubo

U skladu sa nazivom manifestacije, trubački orkestar Nebojše Fajata Sejdića i vokalna solistkinja Božica Boba Nedeljković iz Švajcarske držali su preko 500 posetilaca sve...

Српска школа „Свети Сава“-Крос РТС

Идеја о оснивању Кроса Радио Београда зачета је у јесен 1990, а 20. априла 1991. године, на хиподрому у Сремској Митровици одржан је Први крос Радио Београда. У 23 трке циљем су прошла 6373 такмичара. Радио Београд је тада први пут вршио пренос једног крос такмичења у трајању од 4 сата и 45 минута. Крос се брзо развијао и због тога као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе добија име целе медијске куће – Крос РТС-а. Број такмичара из земље и иностранства се повећавао из године у годину, а рекорд је остварен на 8. кросу са 7386 тркача. Године 2000. Крос РТС-а мења физономију и добија још један део „Нека трчи Србија“ који се данас зове Крос РТС-а кроз Србију. Тада је у 147 општина Србије истовремено трчало 518700 ученика, и била је то масовност за Гиниса и за писану честитку Финца Карла Олафа Хомена, представника европске алтлетске асоцијације. 7. априла 2001. године заживео је и „Крос РТС-а у дијаспори“. Трчала су српска деца у осам европских земаља, а ове године крос се прв..

Промоција књиге „Београд вечити град“

Љубазношћу Српске Православне Црквене Општине из Трста, Александар Диклић ће одржати своје прво предавање у Трсту 8. јуна 2017. са почетком у 19,00ч у сали Ристо Шкуљевић. Адреса: Via Genova 12, Trieste а затим и у Вићенци, 9. јуна 2017. са почетком у 20,30ч. у организацији Савеза Срба у Италији, Адреса: Contrà Barche 55, Vicenza (поред Театра Астра) ТЕМА ПРЕДАВАЊА: „БЕОГРАД КРОЗ ВРЕМЕ, НОВИ ПРИСТУП И СТАРИ ПОГЛЕДИ“ Александар Диклић је као публициста, и режисер тв документарних програма, у предходне 4 године, одржао преко 150 јавних наступа, у београдским вртићима, градским и српским школама и гимназијама, вишим школама, центрима културе, библиотекама, Генералштабу Војске Србије, Удружењу Срба у Румунији. Његова приповедања карактерише обиље података, емоција али и нарочито издвојених и мање познатих података о историји Београда. Диклић повест главног града често даје у контексту времена, у ширем географском смислу, тако да приповеди, често личе на предавања, којима на жалост чест..

HOROSKOP

Block title

Dijaspora

Magazin