31.5 C
belgrade
петак, август 18, 2017

Српска школа „Свети Сава“-Крос РТС

Идеја о оснивању Кроса Радио Београда зачета је у јесен 1990, а 20. априла 1991. године, на хиподрому у Сремској Митровици одржан је Први крос Радио Београда. У 23 трке циљем су прошла 6373 такмичара. Радио Београд је тада први пут вршио пренос једног крос такмичења у трајању од 4 сата и 45 минута. Крос се брзо развијао и због тога као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе добија име целе медијске куће – Крос РТС-а. Број такмичара из земље и иностранства се повећавао из године у годину, а рекорд је остварен на 8. кросу са 7386 тркача. Године 2000. Крос РТС-а мења физономију и добија још један део „Нека трчи Србија“ који се данас зове Крос РТС-а кроз Србију. Тада је у 147 општина Србије истовремено трчало 518700 ученика, и била је то масовност за Гиниса и за писану честитку Финца Карла Олафа Хомена, представника европске алтлетске асоцијације. 7. априла 2001. године заживео је и „Крос РТС-а у дијаспори“. Трчала су српска деца у осам европских земаља, а ове године крос се прв..

Промоција књиге „Београд вечити град“

Љубазношћу Српске Православне Црквене Општине из Трста, Александар Диклић ће одржати своје прво предавање у Трсту 8. јуна 2017. са почетком у 19,00ч у сали Ристо Шкуљевић. Адреса: Via Genova 12, Trieste а затим и у Вићенци, 9. јуна 2017. са почетком у 20,30ч. у организацији Савеза Срба у Италији, Адреса: Contrà Barche 55, Vicenza (поред Театра Астра) ТЕМА ПРЕДАВАЊА: „БЕОГРАД КРОЗ ВРЕМЕ, НОВИ ПРИСТУП И СТАРИ ПОГЛЕДИ“ Александар Диклић је као публициста, и режисер тв документарних програма, у предходне 4 године, одржао преко 150 јавних наступа, у београдским вртићима, градским и српским школама и гимназијама, вишим школама, центрима културе, библиотекама, Генералштабу Војске Србије, Удружењу Срба у Румунији. Његова приповедања карактерише обиље података, емоција али и нарочито издвојених и мање познатих података о историји Београда. Диклић повест главног града често даје у контексту времена, у ширем географском смислу, тако да приповеди, често личе на предавања, којима на жалост чест..

КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ У ИТАЛИЈИ

У периоду од 12. до 14. маја 2017. Савез Срба у Италији имао је част да угости чланове екипе “Култура ћирилице” који су овај предиван духовно-културни програм обухваћен писаним траговима представили у три града на северу Италије. Домаћини овог догађаја били су чланови удружења „Никола Тесла“ и „Слога српске дијаспоре“ из Удина, „Тамо далеко“ из Бруника и „Дуга“ из Монтекиа Мађоре у провинцији Вићенце, а организатор догађаја референт за питања допунске школе Владимир Игњатовић. Највећа лепота у току програма у сва три града била је у томе што је учествовао велики број деце. То је било јако значајно нарочито за градове Удине и Брунико где се већ неколико година стварају одлични услови за оснивање српске допунске школе. У Монтекиу Мађоре програму је присуствовао велики број ђака српске допунске школе „Свети Сава“, као и учитељица Ивана Марјановић. Неки су допутовали и из удаљенијих градова како би присуствовали овом значајном програму који привлачи подједнако и одрасле и децу, па чак и о..

Quel traffico di organi contro la Serbia. Intervista a Marilina Veca

di Michele Metta Ho conosciuto Marilina Veca di recente. Eccellente scrittrice – suoi, per esempio, Kosovo perduto, Scandalo Somalia, Cuore di lupo – e giornalista, mi ha colpito, di lei, il suo mettere da sempre, nel proprio lavoro, lo spendersi con coraggio in prima persona, andando direttamente nei luoghi dove le cose stanno accadendo. Per nulla a caso, ricopre anche il ruolo di Presidente di Rinascere, Onlus dedita all’amicizia tra Italia e Serbia. Le ho posto alcune domande riguardanti proprio quest’ultimo Paese. Eccole. Credo che le vicende da te narrate a proposito della Serbia siano di quel genere dove, come non mai, metafora e realtà si sovrappongono in maniera – viene da dire – soffocante, ustionante. Smembrare qualcuno per rubarne gli organi è, infatti, tanto la verità di quanto accaduto quanto metafora della volontà di annientare un popolo, una Nazione. Ti chiedo: da chi parte la decisione di macellare la Serbia, e perché? Come tu dici, lo smembramento dei corpi dei serb..

Култура ћирилице

Поштовани пријатељи, са радошћу вас позивамо да присуствујете програму под називом „Култура ћирилице“ који ће се одржати од 12. до 14. маја 2017. у Удинама, Брунику и Вићенци. Ово је први део пројекта под називом „Чаролија српске културе за децу у Италији“ и овом приликом представиће вам се гости из Београда богатим и садржајним програмом посвећеним нашем писму. Татјана Јанковић, филолог, калиграф и иконописац ће нам у својој радионици показати основе лепог писања и открити лепоте ћириличне калиграфије. Писаћемо трском и гушчијим пером као стари писари и исписивати текстове из наше богате духовне баштине. Такође ћемо имати прилику да погледамо и изложбу њених калиграфских радова рађених по узору на српске средњовековне рукописне књиге. Душан Тодоровић, публициста, приказаће видео-презентацију под називом „Култура ћирилице“ о ћириличним записима кроз векове до данашњих дана, а књижевница Јања Тодоровић одржаће предавање под називом „Ћирилица – културна и духовна баштина српског нар..

Jubilarna OSSIlacija

Cafe IL Cortile

Chicago :: Unifest on the river

Genesee Theater :: Chris Isaac

Ekonomija

Water-resistant in order to 100 yards, the actual tag heuer replica sale center situation is made of a good prevent associated with 904L metal. All of us hublot replica uk begin to see the fluted, unadorned situation back again right here, searching because staid as well as awesome because actually. There is some thing in regards to a rolex replica sale back again that isn't attempting to make an impression on a person which rolex replica sale you like as well as run after this much more. Exactly what We, and many more, adore regarding Rolex is simply exactly how well-made their own anklet bracelets tend to be. The actual 904L metal rolex replica strong connected Oyster band appears as well as seems just like actually about the arm. The actual replica watches sale middle hyperlinks, satin-finished external hyperlinks using the refined sides tend to be fairly near to excellence.