Zvon Vrbice u Americi

Dan dečje radosti uoči Cveti proslavljen je istovremeno prigodnim aktivnostima srpske dijaspore u mestu Viton u Merilendu blizu Vašingtona i gradu Brodvju Hajts nedaleko od Klivlenda, država Ohajo, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Olistale grančice vrbe, koja zbog svoje bujnosti kod Slovena simboliše napredak, mogle su se usred Amerike naslutiti u vitonskim Bruksajd baštama, a u klivlendskom susedstvu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava.

Članovi Grupe Biljane Regan su u nacionalnim nošnjama živopisnim merilendskim parkom kitile decu zvončićima i darivale ih venčićima i jabukama, fotografisale se sa njima i ujedno delile sa zainteresovanima zanimljivosti o suštini praznovanja Vrbice, kojom se biblijski podseća na vaskrsenje Lazara iz Vitinije i na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Devojke u ulozi lazarica, glasnica proleća, ovenčane cvećem, nosile su pletene korpe sa darovima. Našao se tu i poneki momak u čojanim pantalonama, sa torbicom i rukom zadenutom za pojas.

Slično je bilo i u Ohaju, gde je dr Nada Martinović pripremila posebno izdanje svojih lutaka u lazaričkim kostimima, uz zvonca vezana trobojkama.

Nada Martinović je deci i njihovim roditeljima prikazala specijalni video-kolaž i prezentaciju o vikendu pred Vaskrs, a deo devojčica iz nedeljne škole formirao je u crkvenoj porti đerdan lazarica, od najstarije, predvodnice, koja se po narodnom predanju naziva imenom Lazar, pa do najmlađe. Svaka od njih je u rukama imala odgovarajuću lutku, a na glavi cvetni venčić.

Tako je jedan od najomiljenijih verskih praznika pravoslavaca, koji se do početka Drugog svetskog rata u Srbiji obeležavao i školskim svečanostima, oživljen u dva američka grada gotovo sinhronizovanim priredbama, koje su se figurativno međusobno dopunjavale i preklapale. Mnogi su te subote stekli nova saznanja o našim običajima.