Zvezde svetskog i srpskog filma okupljene u filmskom ostvarenju Mališan koji se snima u etno selu Amerići kod Mladenovca

 

Snimanje kratkometražnog filma “Mališan”, u režiji Danila Bećkovića, a po scenariju Dimitrija Vojnova, kreativnog tandema koji stoji iza hit filmova Jesen samuraja i Mali Budo počinje u etno selu Amerić kod Mladenovca.  O temi sveprisutnoj svugde u svetu, zombi virusima, o otuđenosti i usamqenosit savremenog mladog čoveka, porodice, govori kratkometraćni film.

Glavnu ulogu filmu igra zvezda evropskog filma, finski glumac Oni Tomila (glavna uloga sa Samjuelom L. Džeksonom u blokbasteru Big Game i glavna uloga u kultnom Rare Exports).

U filmu igraju i proslavljeni srpski glumci Katarina Žutić i Slaviša Čurović.

U etno selu Amerić na oko 3,5 ha zemlje, gde vlada mir i  tišina, gde je nebo široko, a priroda dar Božji, okupljena je sjajna glumačka ekipa. Možemo da kažemo da je to svet došao u Amerić i Mladenovac, ili da je to Holivudski filmski svet stigao u reprezentativno mesto Srbije, jer svaki učesnik nosi iza sebe impozantnu biografiju u umetničkom filmskom svetu.

Kako izgleda kada se jedna porodica upusti u ozbiljan poduhvat može se videti na ovom primeru, jer su svi jedna porodica: domaćin etno sela Amerić, jedan od producenata gospodin Marko Paljić sa kojim je redakcija našeg portala i razgovarala, , gospodin Miroslav Lakobrija, majstor za specijalne efekte maske, kao i izvanredna glumačka ekipa.

Učesnici u filmu Mališan

O samim akterima  kratkometražnog filma koji je prethodnica dugometražnom, donosimo  ko su učesnici:

Reditelj: Danilo Bećković (Mali Budo, Jesen samuraja, Senke nad Balkanom, Andrija i Anđelka)

Scenarista: Dimitrije Vojnov (Montevideo 2 i 3, Mali Budo, Jesen samuraja, Mi nismo anđeli 3)

Kompozitor: Marko Kon (Paket aranžman, Mali Budo, Jesen samuraja)

Direktor fotografije: Dušan Ivanović (Čarlston za Ognjenku,Zucko-prica o Radivoju Koracu,  Točkovi, Andrija i Anđelka

Reditelj akcionih scena: Kalojan Vodeničarov (Troy, Mission Impossible, Game of Thrones, Expendables)

Na konferenciji za štampu u Kulturnom centru u Mladenovcu pored gore navedenih učesnika okupljenih  oko filma učestvovali su   direktor centra za Kulturu Mladenovac gospodin Branko Miloradović i Njegova ekselencija ambasador Finske u Beogradu, gospodin Perti Ikonen koji je kazao da se u Finskoj godišwe snimi oko 50 filmova i da se puno ulaže u kulturu, a wegova zemlja nastoji da i u Srbiji ostvaruje kulturnu misiju spajanja ljudi dve zemqe, dve kulture i dve tradicije.

Izdvajamo reči glavnog glumca u filmu, mladoga Finlandjanina gospodina Onija Tomila koji je kazao da je prvi put u Mladenovcu i u etno selu Amerići u da nikada tako nešto izuzetne lepote i posebnosti nije video niti mogao da pronađe u svojoj zemlji.

 

MALIŠAN

sinopsis za kratkometražni film

PEĐA je petnaestogodišnji tinejdžer na izletu u idiličnoj vikendici sa RODITELJIMA i osmogodišnjom SESTRICOM. Od kada se probudi ujutru, Peđa se uključuje na socijalne mreže, stavlja slušalice u uši i pušta muziku. Na socijalnim mrežama nailazi na poplavu vesti o tome da svetom besni epidemija zombi-virusa. Gleda snimke i vesti sa raznih meridijana a onda zapaža da se pored njegove vikendice dešava isto to. Umesto da beži, prva reakcija mu je da tu situaciju ovekoveči i objavi na socijalnim mrežama. Baveći se socijalnim mrežama ne zapaža da njegovi najbliži ukućani za to vreme takođe gube bitku za zombi-virusom i tu izdvojenost plaća glavom.

 

Etno selo Amerić

Osnivač  etno sela Amerić je donedavno vojni pilot  g. Vujčić, koji sa porodicom drži ovo imanje sastavljeno od gostinskih soba u kojima se spava na dušeku od slamarice i sedam trava, gde je muzej, zoo vrt, igraonica za decu, strelište, ali i izuzetnka konjska grla dostupna za jahanje svakome ko dodje, kao i autohtona rasa svinje moravka koja se nekada izvozila u Beč i  bila važan činilac srpske ekonomije.  www.etnoseloameric.rs

Film je sufinansiran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije,uz podršku Centra za kulturu Mladenovac a u partnerstvu sa kompanijama Honor i Granice.

Završetak snimanja filma očekuje se krajem oktobra.

 

 

Z.Zec

foto Hadzi Marko Vujičić

(Visited 10 times, 1 visits today)