Zvaničnik UNMIK-a: U pitanju je Kristalna noć

Priština — Na Kosovu je u toku „Kristalna noć“, rekao je u izjavi za B92 jedan zvaničnik UNMIK-a koji je želeo da ostane anoniman. UNMIK i Srbi tokom celog dana i večeri meta su napada kosovskih Albanaca, zbog čega su evakuisane kancelarije administracije Ujedinjenih nacija u Gnjilanu, Prizrenu i Peći. Najdramatičnije povlačenje bilo je u Belom Polju kod Peći kada su pripadnici UNMIK-a koji su se povlačili zajedno sa Srbima u samoodbrani ubili jednog albanskog napadača. „Ono što se događa na Kosovu mora se, nažalost, opisati kao pogrom Srba – gore crkve a ljudi se napadaju i ubijaju samo zbog etničke pripadnosti,“ rekao je za B92 jedan zvaničnik UNMIK-a. On je potvrdio da je Bogoslovija u Peći uništena a da Albanci u ovom trenutku slave pored zapaljene pravoslavne crkve u tom gradu.

NOVINARI EVAKUISANI IZ ZGRADE UNMIK-A | 22:04 -> 22:21 | Izvor: B92

Priština — Kako javlja dopisnik B92 iz Prištine Zoran ćulafić, novinari su evakuisani iz zgrade UNMIK policije pošto su zvaničnici međunarodne misije dobili informaciju da oko 2.000 Albanaca maršira prema zgradi u kojoj je sedište UNMIK-a u Prištini. Prema procenama svih izveštača i analitičara koji prate situaciju, za Kosovo u ovom trenutku postoje samo dva rešenja, da se uvede neka vrsta vanrednog stanja i da se radikalno preseče ovaj talas nasilja, ili da se dopusti da to nasilje eskalira, ali onda više niko neće moći da kontorliše situaciju i pitanje je šta će se desiti tokom noći i narednih dana.

Politički lideri kosovskih albanaca, Ibrahim Rugova, Nedžat Daci i Bajram Redžepi pozvali su građane Kosova da smire strasti i prekinu ovaj strašan lanac nasilja koji je zahvatio čitavo Kosovo, ali takvi pozivi ne nailaze ni na kakav odjek. Na Kosovu u ovom trenutku situaciju ne kontrolišu ni politički lideri kosovskih Albanaca niti međunarodne mirovne snage i potpuno je neizvesno šta se sve može desiti tokom noći.

čETVORO MRTVIH SRBA U LIPLJANU, SNAGE KFOR-A UŠLE U čAGLAVICU | 21:14 -> 22:40 | Izvor: B92, Beta

Priština — četvoro Srba je u sredu uveče ubijeno u Lipljanu, javio je izveštač Bete, pozivajući se na izvore iz lokalne policijske službe. Albanci upadaju u kuće preostalih Srba i pale ih. Vojnici Kfora pokušavaju da evakuišu Srbe u Lipljanu. Srpski izvori iz obližnjeg sela Dobrotin javljaju da se puca i na njihove u kuće. Nedaleko od ulaza u čaglavicu, na brdu Veternik, još traju okršaji Kfora i albanskih demonstranata. U tim okršajima povredjeno je desetak vojnika Kfora. Američki vojnici sa tridesetak bornih vozila pristigli su u čaglavicu iz Uroševca, u čijoj se blizini nalazi američka baza Bondstil. Na samom ulazu u čaglavicu gori desetak srpskih kuća, koje su zapaljene u naletu više hiljada Albanaca iz Prištine.

SAVA JANJIć: SITUACIJA U SRPSKIM ENKLAVAMA JE ZABRINJAVAJUćA | 22:18 | Izvor: B92

Dečani — Kako nam je rekao otac Sava Janjić koji se nalazi u manastiru Visoki Dečani, u manastirima u Peći i Dečanima pojačano je prisustvo međunarodnih snaga i da je tamo trenutno mirno. Međutim, Otac Sava rekao nam je da prema poslednjim informacijama u Gnjilanu lakše ranjen sveštenik Dragan Kojić, koji uz pomoć američkih snaga evakiusan iz tog grada.Otac Sava Janjić ističe da je prema dostupnim infromacijama, najteža situacija u Prizrenu, gde su u plamenu crkva Svetog Djorđa, episkopija i bogoslovija, koje su napustile nemačke snage KFOR-a. Za sada se nezna sudbina Srba koji su živeli u zgradi Bogoslovije. „Tu je živelo osmoro Srba, ništa ne znamo o njihovoj sudbini. Vlada haotična situacija, prosto je neverovatno da snage KFOR-a nisu u stanju da unesu bezbednost i red, oseća se da vlada jedna stihija i može se reći da je reč o jednom pogromu. Svuda su sukobi između međunarodnih snaga i Albanaca, nemamo nigde sukob između Srba i Albanaca, bar nam niko od stranaca to nije potvrdio. Oko 200 Srba je ostalo u Prištini, uglavnom u zgradi Ju Programa i po nekoliko privatnih kuća, sa njima ne možemo da stupimo u kontakt, ne znamo sta je sa njima, kao ni sa sveštenikom Miroslavom Popadićem koji je u crkvi Svetog Nikole. U Kosovu Polju je zapaljena bolnica, a pitanje je šta je sa Srbima iz sela Bresje i Ugljari koji su u njenoj blizini. Ne znamo šta je sa tim ljudima, da li ima zapaljenih kuća. Situacija je kritična i u Lipljanu gde smo čuli da je najmanje desetak kuća izgorelo, situacija na području centralnog Kosova je krajnje zabrinjavajuća. Ne znamo šta je sa ljudima u Obiliću, teško se dolazi do informacija, UNMIK i KFOR ne daju nikakve zvanične informacije, pa se snalazimo preko radio-veze, putem telefona i interneta, tamo gde još uvek funkcionišu”, rekao je otac Sava Janjić.

NEIZVESNA SITUACIJA U KOSOVSKOM POMORAVLJU | 15:58 -> 22:39 | Izvor: Beta

Gnjilane — Sudbina oko dvesta preostalih Srba u Gnjilanu je nepoznata, a prema informacijama iz tog grada na istoku Kosova, gotovo sve kuće u kojima su Srbi živeli su zapaljene. Ne zna se ni za sudbinu Srba koji su zaustavljeni na putu Bujanovac- Gnjilane. Pet automobila je pronađeno na putu zapaljeno i prevrnuto ali Srba iz njih nema nigde, rekli su Betini izvori. Srpski izvori iz Kosovskog pomoravlja navode da se sumnja da su lica iz tih vozila oteta. Tokom dana u Gnjilanu je velika grupa Albanaca upadala u kuće u kojima žive Srbi. Više hiljada Albanaca pokušavalo je u tri navrata da upadne u selo Šilovo, na dva kilometra od Gnjilana, ali su ih jake snage Kfora odbile.

Kako prenosi Beta, trinćst autobusa naoružanih Albanaca krenulo je us redu uveče iz Drenice ka Kosovskoj Mitrovici u nameri da napadnu položaje UNMIK-a i KFOR-a sa srpske strane. Sumnja se da bi takvih akcija u toku noći moglo da bude i u drugim mestima na Kosovu.