„Zona“ zapalila Čikago

Pred prepunom salom „Skoki“ teatra u Čikagu održana je premijera pozorišne predstave „Zona Zamfirova“, rađene po motivima čuvenog klasika Stevana Sremca, a u izvođenju ansambla Srpsko-američkog pozorišta „Mira Sremčević“.

Gluma bila na profesionalnom nivou

Vođeni iskusnom rukom Slavice Petrović, koja se u ovom projektu ostvarila u ulozi režiserke i glumice, ekipa predvođena tumačima glavnih rola Smiljanom Nedić i Jovanom Aleksićem pobrala je zaslužene ovacije na sceni. Glumci su uspeli ubedljivo da dočaraju nišku mahalu s početka 20. veka i živopisne Sremčeve likove, držeći se doslovce klasičnog narativa, uključujući tu i jezik dela – specifični i skoro izumrli južnjački dijalekt kojim danas ne govori skoro niko, a na sceni pozorišta u Čikagu njime su govorila deca koja su rođena u SAD ili su imigranti od malih nogu.

Detalj sa predstave

Iako su glumci mahom amateri koji se pozorištem bave iz ljubavi, to se u predstavi uopšte nije osetilo. Naprotiv, sve je bilo i završeno na visokom profesionalnom nivou, a na velikoj i ozbiljnoj produkciji, u šta spadaju originalna scenografija, vrhunski kostimi, zaključno sa skoro 30 ljudi koji defiluju scenom, glumcima, folklornom grupom i muzičarima, bi mogli da im pozavide i neki veliki i ozbiljni beogradski i svetski teatri.

Uostalom, najbolju ocenu dala su zadovoljna lica posetilaca, a sigurno je da će ova predstava svakim sledećim izvođenjem biti sve bolja i bolja, što je odlična preporuka svima onima koji nisu uspeli da nabave karte za premijeru.

Чланак „Zona“ zapalila Čikago се појављује прво на Vesti online.

Original Article

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.