Značajna arhiva Vojislava Ilića Mlađeg u “Adligatu”

Arhivu je poklonila unuka slavnog pesnika, Milica Mima Janjušević, uz posredovanje glumca Milana Cacija Mihailovića, prijatelja udruženja Adligata.

U saopštenju udruženja piše da se u dokumentaciji nalazi više hiljada objavljenih i neobjavljenih dela u rukopisu, Ilićeva predavanja o književnosti za decu, desetine pisama, priznanica i druge arhivske građe, kao i veliki broj fotografija, uključujući fotografije iz Prvog svetskog rata.

Arhiva je od velikog značaja kako za proučavanje pesnikovog dela, tako i za proučavanje srpske književnosti međuratnog razdoblja. Među dokumentima se, između ostalog, nalazi pismo Geci Konu, kao i dokumenta u vezi sa objavljivanjem poznate Antologije Bogdana Popovića. Muzeju je predato i više stotina stranica pesnikovih beležaka i dnevnika.

Vojislav Ilić Mlađi bio je u međuratnom periodu jedan od najčitanijih srpskih pesnika, često upoređivan sa Zmajem. Uz Plavu grobnicu Milutina Bojića, Ilićevi stihovi koji se nalaze na mauzoleju na Zejtinliku, spadaju u najčuvenije stihove posvećene solunskim borcima.

Za svog života objavio je 40 knjiga proze, poezije i kritike a takođe se bavio prevodilaštvom. Prevodio je sa francuskog, nemačkog i ruskog jezika. Upravo su njegovi prevodi Srbiji približili Puškina, Ljermontova, Getea, Šilera, Molijera, Gotijea, Lamartnina i druge velikane. Spadao je u vodeće umove svog doba.

„U večernjim satima primili smo poziv unuke Vojislava Ilića Mlađeg. Prekinuli smo televizijsko snimanje za jednu inostranu televiziju koje je bilo u toku u muzeju i odmah se uputili u dom Ilićevih potomaka. Tamo smo, skoro do ponoći, sa porodicom prelistavali stare dokumente i fotografije njihovog slavnog pretka, koji je u našem muzeju prisutan već nekoliko godina. Naime, kod nas se već nalazi njegova pesma – molba u rukopisu guverneru narodne banke da mu zaposli sina, kao i njegova pesma koju je čitao na sahrani vojvode Živojina Mišića. Ovo arhiva je veliko otkriće za srpsku književnost", rekao je predsednik Adligata, književnik i advokat Viktor Lazić.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.