„Zmajevi“ uživali u prirodi

Kulturno-umetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Feldkirha u pokrajini Forarlberg organizovalo je izlet u šumu nadomak Bangsa. Po veoma lepom i toplom vremenu više od 150 roditelja i dece uživalo je u opuštenoj atmosferi, a naročito mlađi koji su članovi folklorne sekcije.

Oni su binu i probe koreografija zamenili raznim igrama na lepo pokošenoj travi, a druženje je trajalo od ranog prepodnevna sve do kasno posle podne.

Roditelji su bili zaduženi za hranu i pripremili su čorbanac, pečenje sa ražnja i meso s roštilja. Vredne majke su spremile i salatu i razne slatkiše.

– Ovo je godišnji izlet svih „zmajeva“ i nekada to organizujemo na početku, a nekada na kraju sezone, sve zavisi kada dobijemo termin ovde u ovoj prelepoj izletničkoj kući. Na ovo okupljanje su došli svi koji su mogli i ima nas više od 150. Ovde se kuva čorbanac, peče prase na ražnju i normalno roštilj radi non-stop. Sve troškove snosi udruženje, znači plaća se iz klupske kase – kaže za „Vesti“ Vladan Čačić, predsednik KUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Feldkirha.

Članovi kluba su podelili zaduženja pa su tako za roštilj bili zaduženi Goran, Borislav i Miroslav, a za kuvanje čorbanca Miloš, Dragan i Vladan. Prase na ražnju ispekli su Dejan Manitašević, poreklom iz Velike Hoče, i Aleksandar Kulić iz Snagova kod Zvornika.

– Mi ovde svake godine imamo veoma lepo druženje, na otvorenom se deca igraju i tako makar na jedan dan zaborave na zatvorenu salu i na probe. Tu se deca nadmeću u trčanju u džakovima, nadvlačenju konopca i igraju razne igre loptom – kaže Majevičanin Radislav Đokić, inače ekonom kluba.

Ovog puta organizovan je i fudbalski meč roditelja protiv dece u kojem je rezultat bio najmanje bitan.

Ponosne majke

Godišnja zabava u novembru

Sledeća velika aktivnost ovoga društva je organizovanje godišnje zabave. Već se zna da će zabava biti 23. novembra u sali „Jozef Endersal“ u Mederu sa početkom u 18 časova, a u goste će im doći KUD Izvor iz St. Galena u Švajcarskoj i KUD „Sveti Nikola“ iz Ulma u Nemačkoj.

Blagi čorbanac

Miloš Savanović je jedan od zaduženih za kuvanje čorbanca i otkriva nam recept.

– Počeli smo u deset sati pripremom luka, seckanjem šargarepe, usledilo je dinstanje, a u čorbu smo stavili i mesa jer bez njega se ne može. Uz junetinu i svinjetinu idu i začini i onda se sve to u loncu krčkalo oko tri sata. To je blagi čorbanac, da mogu i deca da jedu. Prvo smo servirali čorbu, onda je posle malo pauze stigao i roštilj i na kraju ručka pečenje sa ražnja – kaže Miloš.

Чланак „Zmajevi“ uživali u prirodi се појављује прво на Vesti online.

Original Article