„Zmajevci“ su punoletni

U Mederu, pokrajina Forarlberg, na samoj granici sa Švajcarskom, Kulturno-umetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Feldkirha, organizovalo je koncert povodom 18. rođendana. Na predivnom koncertu, kome je prisustvovalo oko 400 zemljaka, priliku u goste su „Zmajevcima“ došli vršnjaci iz KUD-a „Sveti Nikolaj Srpski“ iz Ulma u Nemačkoj.

Sve u sali prvi zdravicom je pozdravio Mihajlo Bugarević, mladi član KUD-a „J. J. Zmaj“ ,potom su svi folkloraši domaćina otpevali zajedno pesmu „Tamo daleko“, a ženska pevačka grupa je otpevala „Oj, Kosovo, Kosovo“. Zatim je u dva bloka sledio kolaž, red pesme i red folklora, a smenjivali su se na bini domaćini i gosti. Posle svake otpevane pesme i odigrane koreografije dobijali su gromoglasan aplauz prepune sale. Na kraju ovog dela programa Vlada Čačić, predsednik KUD „J. J. Zmaj“ je podelio zahvalnice Igoru Milojkoviću, predsedniku gostujućeg udruženja iz Ulma, svešteniku Goranu Eriću i sponzoru Radisavu Đokiću. Posle toga je usledilo narodno veselje sve do posle ponoći.

– Večeras smo organizovali 18. godišnji koncert. Proširujemo se, radimo, takmičimo se i organizujemo koncerte. Ove godine je srednji ansambl bio treći na Smotri u Austriji, a prvi ansambl je osvojio bronzu u Beogradu na Evropskoj smotri. Zahvalio bih prvenstveno upravi i svim roditeljima koji se bore i trude da se naša deca međusobno druže i uživaju, putuju i neguju srpsku tradiciju, na prvom mestu srpski jezik i folklor – izjavio je Vladan Čačić, predsednik „Zmaja“.

Igor Milojković, predsednik je KUD-a „Sveti Nikolaj Srpski“ iz Ulma, kaže da su prvi ovde i da su ih prijatelji iz Feldkirha veoma lepo dočekali.

– Oni su bili kod nas u maju na našoj proslavi i eto mi im sada uzvraćamo gostovanje. Verujem da ćemo ovo naše druženje nastaviti . Inače, naše udruženje je prilično mlado, počeli smo pre 5-6 godina sa nekih 12 članova i sada imamo oko 70-oro dece i trudimo se da taj broj raste – ističe Milojković, koji je rodom iz Paraćina.

– Mi živimo u Švajcarskoj, a naša ćerka Dragana igra u KUD-u „J. J. Zmaj“ u Felkirhu. Vozim je svaki put na probe, idemo supruga i ja na sve zabave da je podržimo i dičimo se njom – kaže Savo Jović rodom iz Lopara.

– Obavezno svaki put kada god ima neka zabava kod naših prijatelja preko granice, dolazim sa društvom, u ime našeg kluba „Sveti Sava“ iz Altštetena u Švajcarskoj, kako bi podržali njihove manifestacije. U ovom slučaju je to što bi se reklo punoletstvo – 18 godina postojanja ovog udruženja – kaže Mićo Obrenović iz Zvornika, predsednik SKK „Sveti Sava“ iz Altštetena.

Uvek uz decu

– Lepo veče sa dosta pesme i folklora. Želeo bih da svi mi podržimo koliko god možemo ovu našu predivnu dečicu, koja igraju u folkloru, jer su ona naša budućnost i za njih živimo – izjavio je Radisav Đokić, jedan od sponzora ovog koncerta i predsednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj.

Aplauz za gradonačelnika

Koncertu su prisustvovali i Volfgang Mat, gradonačelnik Felkirha, sveštenici Nikola Balović iz Feldkirha i Goran Erić iz Bregenca i Mićo Obrenović predsednik SKK „Sveti Sava“ iz Altštetena, takođe iz Švajcarske. Na početku manifestacije na binu je izašao gradonačelnik Mat, koji je nagrađen velikim aplauzom. On je kratko pozdravio sve u sali, zaželeo im ugodno veče i rekao da je fasciniran brojem srpske dece obučene u narodnu nošnju. Vladan Čačić je zahvalio gradonačelniku što je došao na koncert. On je zahvalio sveštenicima i prijateljima iz Ulma, koji su uzvratili gostovanje.

Чланак „Zmajevci“ su punoletni се појављује прво на Vesti online.

Original Article