Zlatne niti srpske ćirilice

Udruženje Beo-etno vizija iz Beograda i Srpska pravoslavna opština Hrama Sv. Velikomučenika Georgija u Budimpešti pozivaju na otvaranje izložbe rukotvorina “Zlatne niti srpske ćirilice”, 28. januara u galeriji Tekelijanuma.

Na izložbi će biti prikazani unikatni eksponati inspirisani ćiriličnom azbukom i ornamentikom srpskih manastira u tradicionalnim tehnikama-vezu, zlatovezu i pustovanju vunom, saznajemo od organizatora.

Na izložbi će biti prikazani unikatni eksponati inspirisani ćiriličnom azbukom i ornamentikom srpskih manastira u tradicionalnim tehnikama-vezu, zlatovezu i pustovanju vunom, saznajemo od organizatora.

Ćirilica je duša srpskog naroda, njegova autentična duhovna baština. Ćirilična slova i ornamentika su svetinja, u rukopisnim knjigama i manastirskim freskama, čest su motiv na rukotvorinama koje predstavljaju prave dragulje tradicije Udruženja Beo-etno vizija.

Promovisanje domaćeg autorskog dizajna tradicionalnih rukotvorina, starih zanata i umetnosti, srpskom nasleđu daruje svevremensku dimenziju. Ljubav utkana u svaki eksponat spona je koja povezuje prošlost i sadašnjost, pretvarajući njihov zagrljaj u modernu bajku o očaravajućoj lepoti Srbije i srpstva.

Želja Udruženja Beo-etno vizija je da ovom izložbom svako od posetilaca uživa u lepoti srpskog pisma, da Srbi u Mađarskoj prepoznaju deo svog nacionalnog identiteta i da se ova zlatna nit, koja povezuje milenijume, nikada ne prekine…

Autor izložbe je dipl. inž. arh. Nataša Cvejić.

U izradi eksponata su primenjene tehnike veza, zlatoveza i pustovanje vune, koje su uradile članice Beo-etno vizije: Nataša Cvejić, Verica Avlijaš, Vesna Stojanović, Olivera Jasika, Vesna Komazec, Snežana Jovanović, Sonja Jovićević Jov, Lidija Grijak i Snežana Šujica.

Promoter izložbe je Suzana Sudar.

Ovaj kulturni događaj organizuje se uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije-Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Beo-etno vizija

Udruženje je osnovano krajem 2012. godine. Svojim rukotvorinama doprinose razvoju etnologije, etno turizma i povezivanju na regionalnom i internacionalnom nivou. Istovremeno, članice ovog udruženja pletu priču o tome kako da savremenog čoveka vrate izvornim vrednostima, zadržavajući autentičnost i raskoš stvaralaštva.