Zlatne niti ćirilice u Bernu

21

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 9. marta 2018. godine, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, održana  je izložba veza i zlatoveza ćiriličnog pisma pod naslovom „Zlatne niti ćirilice“.

Izložbu ćiriličnih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje „Beo etno vizija“ iz Beograda, koje na ovaj način promoviše lepotu ćiriličnog pisma, kao čuvara srpske kulturne baštine, vekovne tradicije, duhovnosti i identiteta.
Izložba je bila praćena predavanjem Janje Todorović, filologa i književnice, o istoriji ćirilice i značaju njenog opstanka, uz video prezentaciju drevnih ćiriličnih spomenika i književnih spisa, koju je priredio Dušan Todorović.
Njihovo gostovanje u Švajcarskoj omogućila je knjižara „STANI“ iz Badena, povodom obeležavanja 20 godina svog rada, u saradnji sa Srpskim kulturnim savezom Švajcarske i Dopunskom školom na srpskom jeziku u kantonu Argau.

Prisutnima se video porukom obratio i Arno Gujon, francuski humanitarac, osnivač nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo“ i izvrstan govornik srpskog jezika.

 

  

Preuzeto sa: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/zlatne-niti-cirilice-u-bernu/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.