Zbližio Vels i Mrkonjić Grad

zblizio-vels-i-mrkonjic-grad
Zbližio Vels i Mrkonjić Grad

Z. Mirković

DOGOVORENA SARADNJA: Učesnici sastanka u gradskoj većnici Velsa

Konstantin Dobrilović, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPOe) na izborima za Evropski parlament, sebi je postavio za cilj umrežavanje austrijskih institucija i srpske dijaspore, ali i austrijskih gradova sa opštinama i gradovima bivše Jugoslavije. Tokom predizborne kampanje on je boravio u Velsu, gde je “povezao” taj austrijski grad sa Mrkonjić Gradom.

Prilikom posete Andreasu Rablu, gradonačelniku Velsu, koji je član FPOe, Dobrilović je poveo Dragana Vođevića, gradonačelnika Mrkonjić Grada, Predraga Ljiljka, predsednika KUD Bosiljak iz Velsa, Radmilu Ilić, potpredsednicu Bosiljka, i Iliju Tufegdžića, potpredsednika Saveza Srba u Austriji.

Dobrilović je zamolio stranačkog kolegu koji se nalazi na čelu Velsa da pomogne i sarađuje sa Srbima u tom gradu, a posebno sa jedinim tamošnjim srpskim klubom Bosiljak. Naglasio je da su Srbi davali i da daju važan doprinos blagostanju Austrije, kao i da njegova kandidatura pokazuje da žele i da aktivno pomognu razvoju države u kojoj žive.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje i kulturne razmene između Mrkonjić Grada i Velsa. Gradonačelnik Mrkonjić Grada je rekao da je srpska zajednica u Velsu aktivna i uspešna, te naglasio da srpska dijaspora ima potencijal da doprinese jačanju veza između dva grada.

Ukazao je da u Velsu, Lincu i Beču živi veliki broj građana poreklom iz Mrkonjić Grada, koji predstavljaju most saradnje. On je pozvao gradonačelnika Velsa da sa delegacijom poseti Mrkonjić Grad, što je Rabl prihvatio i najavio da će rado da se odazove kada KUD Bosiljak bude organizovao dolazak u domovinu na neki od brojnih festivala.

Rabl je istakao da je srpska zajednica u Velsu odlično integrisana i da ima dobru saradnju sa gradskim vlastima.

Rabl je ukazao da su Srbi, po brojnosti, treća strana zajednica u Velsu, posle Hrvata i građana Bosne i Hercegovine, uz napomenu da zna da i među njima ima veliki broj Srba.

Dobrilović i Rambl ukazali na značaj srpske zajednice

Pomoć Bosiljku

Predrag Ljiljak, predsednik Bosiljka, rekao je da klub okuplja oko 60 porodica i da su prostorije postale pretesne.

Gradonačelnik Rabl je kazao da zna da srpskom klubu treba novi krov nad glavom i rekao je da će pomoći u potrazi.

Posle sastanka u Većnici Dobrilović i Vođević su obišli klupske prostorije Bosiljka i podrobnije se upoznali sa radom, te dogovorili nastavak saradnje.

Zaokružiti broj 11

Dobrilović je podsetio da je bitno da glasači u nedelju, pored FPOe, zaokruže broj 11, odnosno dopišu “Dobrilović”, kako bi mu dali glas prednosti i time pokazali da srpska zajednica i te kako aktivno učestvuje u političkom životu, što bi otvorilo vrata za druge srpske kandidate.

Bira se 720 poslanika

Evropski parlament sa 720 poslaničkih mesta je institucija EU koju direktno biraju glasači iz svih 27 zemalja. Oko 400 miliona glasača ima pravo da izađe na izbore za EP koji sa sedištem u Briselu i Strazburu, usvaja zakone koji utiču na živote građana EU, a posao mu je da odobri godišnji budžet koji je ove godine dostigao 189 milijardi evra.

Predstavnike u EP daje 27 zemalja

Glasanje je već počelo u Estoniji, nastavlja se u četvrtak 6. juna u Holandiji, slede Irska i Malta u petak, zatim Letonija i Slovačka u subotu, a u Austriji i najvećem broju zemalja EU glasa se u nedelju 9. juna.

Izbori su većinom u jednom danu, mada Česi za glasanje imaju petak i subotu, a Italijani glasaju u subotu i nedelju.

U većini zemalja EU morate da imate 18 godina da biste glasali, ali sa 16 može da se glasa u Nemačkoj, Austriji, Belgiji i na Malti, dok je u Grčkoj minimalna starosna granica 17 godina.

Detaljnije