Završen kamp "Vuk Karadžić" na Balatonu

Kao i prethodnih godina, u radu kampa učestovovala su deca iz Mađarske, ali su tu bili i gosti iz Hrvatske. Oni se već više godina zaredom pridružuju svojim drugarima iz Mađarske na ovoj vrsti jednonedeljnog jezičkog usavršavanja, u organizaciji Srpskog pedagoškog i metodološkog centra iz Budimpešte, čiji je direktor profesorka Julijana Kotorčević.

Kamperi su bili podeljeni u tri uzrasne grupe: najmlađe su činili učenici od 1. do 4. razreda, srednju grupu deca od 5. do 8. razreda, a najstariju gimnazijalci. Ove godine, buđenje je prepušteno gimnazijalcima, koji su svakog jutra u 7:15 prolazili kroz kamp sa zvučnikom iz koga su se razlegali zvuci gajdi.

Prvog jutra, bilo je to veliko iznenađenje za sve polaznike kampa, slično hladnom tušu, ali su se kasnije navikli na ovakav način buđenja i sa simpatijama gledali na tu dužnost svojih starijih drugova.

Što se nastave tiče, po već ustaljenoj praksi, tokom prepodneva su održavana po dva časa u formi kreativnih jezičkih radionica, nakon toga horska i likovna sekcija, dok je popodne bilo rezervisano za odlazak na plažu i sportske aktivnosti. Ove godine, gost na kampu je bio Marko Jovanović iz Beograda, koji je sa svakom grupom pojedinačno imao predavanja i radionice iz oblasti ekologije i prve pomoći.

U večernjim satima, uz veliku pomoć i koordinaciju stalnog gosta kampa, animatora Ćeće iz Beograda, deca su uživala u lepo osmišljenim animacijama i izazovima, kojima su se posebno radovali gimnazijalci, u pokušaju da nadmudre animatora.

U toku kampa, organizovana je i dvočasovna vožnja brodom po Balatonu, a ni popodnevnog kupanja ni sunčanja nije manjkalo, jer je vreme bilo na strani kampera.

Kao kruna ovog sedmodnevnog druženja, pretposlednjeg dana, održana je završna svečanost, na kojoj su učenici pred prisutnim roditeljima i gostima, kratkim predstavama pokazali šta su sve uvežbali i koliko su kvalitetno iskoristili vreme na Balatonu. Koliko im je bilo dobro, govori i kolektivno obećanje: doći će svi i dogodine!