Zamenik ministra za dijasporu najavljuje

ZAMENIK MINISTRA DIJASPORE ALEKSANDAR čOTRIć NAJAVLJUJE

IZJAVOM DO DRŽAVLJANSTVA

Ministarstvo unutrašnjih poslova, prihvativši stavove, primedbe i sugestije Ministarstva za dijasporu utvrdilo je Nacrt zakona o državljanstvu Republike Srbije, koji će pošto ga usvoji Vlada Srbije uskoro biti ponuđen na usvajanje i poslanicima republičkog parlamenta. Nacrt zakona o državljanstvu već je podržao skupštinski Odbor za veze sa Srbima izvan Srbije izjavio je zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić. Prema njeovim rečima pojednostavljeni su postupci za sticanje i prestanak državljanstva tako da budu rasterećeni nepotrebnog formalizma i administriranja.
-Rešenja koja se predlažu nastavak su napuštanja načela: jedna država – jedno državljanstvo – naglasio je čotrić.
Za razliku od rešenja u starom Zakonu kada se tražilo da stranci imaju pet godina prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, po novom Nacrtu zakona mogu dobiti državljanstvo posle tri godine.Druga olakšica za njih odnosi se na to da ne moraju posedovati otpust iz stranog državljanstva, već je dovoljno da podnesu dokaz da će otpust dobiti ako budu primljeni u državljanstvo Srbije. Stranac takođe može dobiti državljanstvo Srbije i ukoliko je najmanje tri godine u braku sa srpskim državljaninom, i ako potpiše pisanu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

Prijave i u inostranstvu

Pripadnik srpskog naroda ili nekog drugog naroda ili etničke zajednice sa teritorije Republike Srbije koji nema prebivalište na njenoj teritoriji, može takođe da bude primljen u državljanstvo ako potpiše pisanu izjavu da Srbiju prihvata kao svoju državu“.
– Pomenute pisane izjave koje će posle usvajanja novog zakona o državljanstvu, moći će da se predaju zajedno sa zahtevom za prijem u državljanstvo Republike Srbije Ministarstvu unutrašnjih poslova ili nadležno diplomatsko-konzularnom predstavništvu SCG u inostranstvu – zaključio je čotrić.

– Iseljenici, njegov potomak i bračni drug mogu da budu primljeni u državljanstvo Srbije ako su navršili 18 godina kako predviđa Nacrt, a nije im oduzeta poslovna sposobnost i ukoliko podnesu pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatraju svojom državom. Iseljenikom se smatra lice koje se iselilo iz Republike Srbije sa namerom da stalno živi u inostranstvu – pojasnio je čotrić.
U državljanstvo će, kako je rekao čotrić, moći da budu primljene i osobe rođene u nekoj drugoj republici bivše SFRJ koje nisu imale državljanstvo te republike, ili su državljani druge države nastale na teritoriji SFRJ. To se odnosi na izbegla, prognana ili raseljena lica koja trenutno borave na teritoriji Srbije ili u inostranstvu.