Zaljubljeni u folklor

„Zaljubih se majko“ bio je moto koji prati Srpski centar iz Štutgarta čitavu godinu dana, ali i naziv završnog koncerta kojim je uspešno i „zaljubeno“ završena i ova radna godina.

Učestvovala su i kulturno- umetnička društva sa kojima Srpski centar održava prijateljsku saradnju i to SKD „Karađorđević“ Rojtlingen, SKC Sindelfingen i Šumadija Hajlbron. Pored gostiju nastupila su i četiri folklorna ansambla Srpskog centra. Na sceni se našlo oko 160 izvođača koji su oduševili oko 700 posetilaca.

Proslavu je svojim dolaskom uveličao i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu koji je zajedno sa moderatorima programa Natašom Bojić i Markom Banjcem otvorio svečano veče. Prisutnima se obratio i sveštenik Stanko Rakić, a u sali su se našli i predstavnici kluba „Nikola Tesla“ iz Švebiš Hala sa kojima Srpski centar takođe sarađuje.

– Srpski centar Štutgart završava ovu radnu godinu zaljubljeno uz mnoge ispunjene izazove, prešli smo u naše prostorije, prvi i srednji ansambl sa osvojenim prvim mestima na nemačkim saveznim smotrama u Minhenu i Vizbadenu, doneli su prelazni pehar popularnog „Čiču“ u naše vitrine. Uprava SC Štutgart zahvaljuje članovima, roditeljima i igračima na podršci, napornom i uspešnom radu jer samo zajedno možemo ostvariti naše ciljeve – završava ovogodišnju priču Dara Vićentijević, predsednica Srpskog centra iz Štutgarta.

Posle šarenog, veselog i emotivnog folklornog programa nastavljeno je veselje , igralo se kolo, a muzičari su raznim pesmama zabavljali i mlade i starije, bilo je za svakoga ponešto.

Dara i Saša

Predsednica Dara je braku sa umetničkim rukovodiocem Sašom Vićentijevićem, oboje su naravno zaljubljeni u folklor. U Srpskom centru zajedničkim snagama i sa velikom ljubavlju se trude da svako radi svoj posao kako najbolje zna, dok Dara izvanredno vodi ovo veliko udruženje, Saša osim što poklanja ljubav Dari, sa velikim žarom prenosi svoje znanje na generacije folkloraša koji su prošli njegovu školu.

Tata i ćerka

Srpski centar Štutgart trenutno ima 165 igrača podeljenih u četiri folklorne grupe: bambini, pripremni (dečji) ansambl, izvođački (ansambl) i veterani. Na ovom koncertu su nastupali i roditelji i deca. Tako su se u nošnjama našli Dragiša Jović, koji igra u veteranima i njegova ćerka Bojana koja je članica dečjeg ansambla.

Sa venčanja na koncert

Ljubav je na još jedan način slavljena na koncertu. Tog dana se Violeta Šipetić, blagajnica i igračica prvog ansambla Srpskog centra Štutgart, venčala sa Nikolom Latinovićem. Posle venčanja njih dvoje su sa porodicama došli na veliku priredbu.

Чланак Zaljubljeni u folklor се појављује прво на Vesti online.

Original Article