Zaljubila se u Kubu

Srbijanka Lečić, dugogodišnja članica Srpskog kulturnog društva iz Dibendorfa kod Ciriha nedavno je otišla i zasluženu penziju, a SKD se potrudio da joj pripremi slavlje za pamćenje o čemu su “Vesti” pisale.

Ova zanimljiva žena, mlada duhom, odlučila da penzionerske da ne provede sedeći u kući, već je, kako je na proslavi i najava, krenula na zanimljiva putovanja koja čak ni korona nije mogla da spreči. Kaže da uvek postoji način kako da ostvari cilj, a njen cilj je obići daleke zemlje se ostvario. Ona je tri sedmice uživala na Kubi i po povratku za “Vesti” priča kako je to putovati u doba korone.

– Odmah da kažem Kuba se zavoli na prvi pogled. Čim sam došla imala sam nameru da produžim boravak, ali se ispostavilo da je ipak preskupo da menjam aranžman, pa sam ostala predviđene tri denelje, ali pravo da vam kažem nije mi se vraćalo – iskreno priznaje Srbijanka.

O detaljima organizacije putovanja kaže da je test na koronu uradila prvo u Švajcarskoj a kad su stigli na Kubu, kompanija Kondor je svim turistima platila test. To je podrazumevao i do pet dana karantina dok ne stignu rezultati.

– Posle toga počelo je upoznavanje divne Kube. Naravno da je i tamo mnogo toga zatvoreno ali ja i nisam išla u tu divnu zemlju da bih kupovala po prodavnicama već da upoznam kulturu naroda koji odiše divnom energijom. Pri tom, dodaću, svuda se nose maske i plaćanje je isključivo karticom. Posetila sam sva znamenita mesta i upoznala divne ljude i znam sigurno da ću vrlo brzo opet tamo da idem.

Najveće ostrvo u Karipskom moru osvojilo je Srbijanku nasmejanim ljudima i tirkizno plavim morem.

– Pored divnih domaćina upoznala sam divnu Mojcu Kumelj iz Slovenije. Ona je došla sa ćerkom koja studira turizam. Zatim sam upoznala Litvanca Aleksandra Kazofa koji inače živi i radi u Frankfurtu gde ima puno naših ljudi. Zajedno smo se lepo družili, upoznali Havanu, plivala sa delfinima, posetila parlament i muzeje koji su bili otvoreni za posetama. Sa nama je bio i jedan Makedonac pa je društvo bilo nezaboravno. Iako svi pričaju o koroni mi smo na nju malo zaboravili. Sunčano vreme je učinilo svoje, a ja sam se doslovno zaljubila u Kubu – ne krije ushićenost Srbijanka.

KAPA OBAVEZAN SUVENIR: Srbijanka Lečić ispred parlamenta Kube

Potreban je dobar plan

Srbijanka dodaje da je ovo možda prilika da ohrabri ljude da su putovanja moguća, ali da zaista moramo da se pridržavamo svih mera koje možda sada izgledaju komplikovane, ali je sve zaista lepo regulisano i može da se isplanira.

– U penziji sam i imam sve vreme ovog sveta, ali i želju i volju da i dalje upoznajem nove predele, ljude i vidim sva mesta koja sam sebi zacrtala. Korona me ne može sprečiti u tome. A Kuba je ljubav na prvi pogled koja će zasigurno trajati.

Чланак Zaljubila se u Kubu се појављује прво на Vesti online.

Original Article