Zajednički za letnji kamp Nova Gračanica

Svaka od prisutnih žena, članica Kola srpskog kola iz Čikaga i okoline, Ilinoja, Indijane i Viskonsina donese neki poklon. Tako neko od posetilaca stekne mogućnost da nešto od toga i dobije, a prihod ide za kamp.

Ima i posebno retkih stvari, kao što su fotografije Vlade Divca, sa njegovim autogramom, iz vremena kada je dolazio redovno do Čikaga.

Program vodi sa velikim entuzijazmom Neli Balać, članica Kola sestara iz južnog Čikaga. Kaže da ima ogromnu volju da pomogne, jer je ubeđena da su upravo letnji dečji kampovi u manastiru Nova Gračanica i Libertivil, ključni za budućnost srpske zajednice u Čikagu i okolini. Nelin suprug, Jovo Balać, pomaže za barom.

Na ovakvim skupovima uvek je tu i predsednica parohijskog Kola srpskih sestara Mira Anđelković.

„Tu se vidi saradnja između Kola i to koliko naše sestre podržavaju ovaj kampove”, kaže Mira Anđelković.

U međuvremenu, u zvaničnoj srpskoj školi u Čikagu, Akademiji Sveti Sava, đaci u poslednje vreme nižu uspehe, a škola ove godine očekuje najveći broj đaka u svojoj istoriji.

„Apsolutno, i to nas jako raduje. U periodu od godinu dana, broj upisane dece koja pohađaju nastavu u Akademiji Sveti Sava, porastao je za 33 posto”, kažu iz Akademije.

Upis traje tokom leta, a za 1. oktobar se planira velika proslava petnaestogodišnjice rada.

Upis za vrtić je popunjen. Upis je u toku, za predškolski uzrast i nešto starije, do 8. razreda i još ima mesta.

U sali manastira Nova Gračanica, svojom igrom su očarali članovi ansambla Gračanica i Božur.

Ovaj ručak za pomoć kampu manastira Nova Gračanica pokazuje, kada svako ko u zajednici pomalo pomogne, može puno da se skupi.