za-tri-dana-70-svecara

Za tri dana 70 svečara

by Urednik

Vesti

Lomili kolač: Boris i Miroslav Stojnić

U domu Miroslava – Mikija Stojnića, poznatog humanitarca iz Herbruka u Švajcarskoj, česta su okupljanja njegovih prijatelja i saradnika posle uspešnih akcija slanja pomoći u Republiku Srpsku. Najveselije je svakako za Svetog Jovana, krsnu slavu Stojnića, koju oni slave tri dana. Ako se uzme u obzir da je i dan pre slave u dvorištu kuće bilo vrlo živo, onda slavlje traje i duže.

– Uoči slave je Bogojavljenje kada mi pečemo pečenicu, dočekujemo kumove i ostale goste, a ove godine ih je na taj dan bilo više od 30. Pečenicu smo pekli uz roštilj i dobro raspoloženje i praktično smo dočekali slavu u svečarskom ambijentu – priča domaćin Miroslav.

On navodi da im na slavu, osim familije i kumova, dolaze i prijatelji.

– To su sve dobri ljudi među kojima ima katolika, muslimana, doktora, inženjera, muzičara, bajkera, zemljoradnika. Dolaze i Švajcarci, među njima i Kristof Siber, bivši gradonačelnik Herbruka. Svi su dobrodošli i ugostimo ih bogatim ručkom uz slavski kolač, koljivo i crno vino – kaže Miroslav, kome je u pripremi slave pomagala supruga Svetlana.

On je kolač lomio sa sinom Borisom.

– Prethodno su rano ujutro naši sinovi David i Boris nosili slavski kolač, koljivo i vino u crkvu na osveštanje. Na slavi je bio i naš dragi kum, protojerej Goran Erić, koji je došao sa familijom i obavio verski obred, kako to dolikuje. Inače, mi po tradiciji iz Gradiške i okoline, odakle sam poreklom, slavu tri dana slavimo. Prvi dan je Lice, drugi zovemo Pojtarce i treći Zajtarce. Ove godine smo slavili do posle ponoći u nedelju i za ova tri dana imali više od 70 gostiju – navodi Miroslav.

Uoči slave se pečenica peče uz roštilj i piće
Stojnići sa prvim gostom
Za trpezom prijatelji svih nacija i zanimanja

Detaljnije

Related Posts