Za slogu celog srpskog roda

U Sidneju je završen redovni godišnji seminar sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve Australije i Novog Zelanda. Tokom tri dana druženja i razgovora, koje je predvodio vladika australijsko-novozelandski Nikanor, ucesnici seminara boravili su u CŠO “Sveti knez Lazar” u Aleksandriji, “Sveti Velikomucenik Georgije” u Kabramati i “Sveti Nikola” u Blektaunu.
Posle seminara, ucesnici su potpisali zajednicko pastirsko pismo, u kojem se izmedu ostalog kaže:
“Okupili smo se u Sidneju, u dane od 3. do 5. septembra ove godine, radi godišnjeg bratskog sastanka. Na njemu smo, kao i ranijih godina, najpre uzneli zahvalne molitve Gospodu za sva dobrocinstva koja nam je dao: za mir, slogu i bratsku ljubav medu svima nama, kao i za mir i napredak u svakom dobru celog roda našeg srpskog, u otadžbini i rasejanju.
Podsetili smo se medusobno na svete dužnosti naše, kako duhovne i bogoslužbene, kroz predavanja o svetoj liturgiji, bogosluženjima i svetim tajnama, tako i administrativne i organizacione, kroz razmatranja naše parohijske prakse i rada naših crkvenih opština i pomocnih organizacija. Razmotrili smo puteve koji stoje pred mladim nam pokolenjima, kako bi i ona plodotvorno produžila samopregorni rad i trud svojih predaka, ktitora i dobrotvora svetih nam bogomolja.
Izrazili smo zajedno zahvalnost Bogu i narodu što su odavno prevazidene godine crkvenih sporova i razdvajanja, te mi Srbi danas, po nezasluženoj milosti Gospodnjoj, evo postadosmo jednim pravoslavnim narodom na ovim prostorima, cije sve crkve bez izuzetka prebivaju u kanonskom jedinstvu jedna sa drugom i sa svima pravoslavnima, širom sveta.
U smirenoumlju zatražismo od Gospoda Hrista da nam podari vedro i otvoreno nebo i nauci nas da se zajedno sa poverenom nam pastvom uspinjemo duhovnim lestvicama ka nebeskoj Srbiji.
Sa ovim molitvama, draga braco i sestre, želimo vam svaki blagoslov od Gospoda Boga i Spasa duša naših”, stoji u pismu.