Za prebrzu vožnju kazna i do 5.000

U Austriji su na snagu stupile izmene Zakona o saobraćaju kojima su predviđene veće kazne za prekoračenje ograničenja brzine. Tako sada za prekoračenje brzine u naseljenom mestu i na otvorenom putu preti kazna i do 5.000 evra, a vozači moraju da vode računa jer postoji mogućnost da na duže vreme ostanu bez dozvole.

Osim vozača u Austriji pažnju na ograničenja brzine treba da obrate i naši zemljaci koji voze prema drugim državama zapadne Evrope. Za njih tako važe kazne ako prekorače brzinu, jedino im ne preti opasnost oduzimanja dozvole.

Do sada je za prvo prekoračenje brzine za između 41 i 60 kilometara na čas u naseljenom mestu pretila kazna oduzimanja dozvole na dve nedelje, a od sada ona je na mesec dana.

Ako se prekoračenje ponovi, u toku četiri godine, onda preti oduzimanje dozvole na tri meseca, a sa svakim daljim kršenjem se oduzimanje dozvole povećava za tri do šest meseci.

Naime poeni koji se upisuju u registar za prekršaje brišu se tek posle četiri godine, a ne posle tri kao do sada.

U slučaju ponavljanja kršenja ograničenja brzine povećava se i novčana kazna za više od 50 odsto, na primer maksimalna kazna sa 2.180 na 5.000 evra.

Inače Zakon donosi i povećanje kazne za “obično” prekoračenje brzine. Ko vozi više od 30 kilometara od ograničenja mora sada da plati 150 umesto 70 evra.

Ko u naseljenom mestu prekorači brzinu za više od 40 ili na otvorenom za više od 50 kilometara na sat mora da plati najmanje 300 umesto dosadašnjih 150 evra.

Чланак Za prebrzu vožnju kazna i do 5.000 се појављује прво на Vesti online.

Original Article