Za opstanak na vekovnom ognjištu

Naša verna čitateljka Stana Jovanović iz Minhena je, kao što smo već zabeležili, radeći u podrumu minhenskog hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog na prodaji crkvenih predmeta i knjiga, prikupljala dobrovoljne novčane priloge parohijana i došla do sume od 1.500 evra. Svake nedelje pored sebe je imala kutiju u koju su vernici i posetioci hrama i prostora gde se pale i prodaju sveće, ali i crkvene knjige, ikone i drugi predmeti, ubacivali dobrovoljne priloge. Ovu vrednu donaciju koju je dugo prikupljala plemenita Stana Jovanović namenila je za dve adrese:

„Želim da 1.000 evra bude predato Humanitarnoj organizaciji „Majka devet Jugovića“ iz manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, koja vodi šest narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji u kojima dnevno hranu dobija 2.100 osoba. Ovim sredstvima neka nabave ono što je neophodno za rad narodne kuhinje, kako bi oni koji od njih dobijaju jedan obrok dnevno i dalje mogli koristiti tu pomoć. Pored toga želim da 500 evra bude uručeno monahinjama manastira Sveta Petka Izvorska kod Paraćina u kojoj one brinu o ženskim osobama s problemima u fizičkom i mentalnom razvoju.“

Obradovali ste nas!

I budući da je želja naših čitalaca poput zapovesti, to je prvi deo donacije od 1.000 evra već uručen Stefanu Ječmenici, saradniku DO „Majka devet Jugovića“ za potrebe narodnih kuhinja. Uz to, predata je i donacija od 200 dolara naše humane čitateljke B. G. iz Adelejda u Australiji.

– Neopisivo smo zahvalni gospođi Stani Jovanović i B. G. iz Adelejda, kao i svim dobrotvorima. Neka Gospod nagradi sav njihov trud i zalaganje. Svaka pomoć je od izuzetnog značaja, pa nas je i ova jako obradovala i usrećila, jer ćemo uspeti da obezbedimo neophodne namirnice kako za narodne, tako i za školske kuhinje, koje takođe snabdevamo. Srdačno se zahvaljujemo svima vama koji omogućavate da sve donacije stignu bez problema i da se na obostranu radost pomoć realizuje. Neka Gospod svakog dobra pruži svima, jer bez podrške naših dobrotvora, sam naš rad bi bio doveden u pitanje, a samim tim i opstanak srpskog življa na KiM – poručili su iz DO „Majka devet Jugovića“ na čelu sa predsednicom Svetlanom Stević.

Istina, veliku podršku za opstanak narodnih kuhinja pružaju mnogobrojne kompanije, udruženja, fondacije, sugrađani, ali i humani pojedinci poput naših zemljaka u inostranstvu.

– Nama je izuzetno važno da znamo da naša braća i sestre širom sveta imaju jasnu svest o tome šta naš narod i danas proživljava na svetom Kosovu i Metohiji, a saznanje da nismo sami i da nismo prepušteni zaboravu, hrana je za našu dušu i srce. Uz svaku novu pomoć koja pristigne ugrađujemo po jedan novi kamen u srećniju i bolju budućnost za naše mališane koji se postojano uz svoje roditelje bore za ostanak na vekovnom ognjištu – poručuju iz DO „Majka devet Jugovića“.

Omogućio kupovinu kombajna i ovaca

Da je svoj ugroženi narod na Kosmetu ne zaboravljaju, potvrđuje i nedavni potez dobročinitelja Nenada Lilića, koji je sa svojom porodicom iz daleke Kanade uputio svojoj braći i sestrama podršku u vidu donacije od 5.000 evra.

„Uplatom u visini od 5.000 evra, Nenad Lilić je omogućio kupovinu kombajna izuzetno potrebnog na našem Poljoprivrednom gazdinstvu i takođe jednim delom obezbedio kupovinu ovaca, što je bila bitna obnova stada na našoj farmi. Veoma je veliki značaj ove donacije, kao i svake podrške koja nam pristigne od dragih dobrotvora, bila ona moralnog ili materijalnog tipa. Zato našem dragom dobrotvoru Nenadu upućujemo veliko hvala, na direktnom učešću u očuvanju dedovine i svete zemlje i preostalog srpskog življa na njoj“ – navode na zvaničnom sajtu DO „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice.

Pomoć na putu i za Paraćin

Još 500 evra Stane Jovanović iz Minhena i parohijana hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, narednih dana stići će u ruke mati Glikerije, igumanije manastira Sveta Petka Izvorska iz Donje Mutnice kod Paraćina, sa kojom su novinari „Vesti“ stupili u kontakt. Više o samom uručenju donacije, pisaćemo narednih dana.

Чланак Za opstanak na vekovnom ognjištu се појављује прво на Vesti online.

Original Article