„Vreme je da se zaustavi mađarsko predsedavanje Evropskim savetom“: Reakcije evropskih liberala na Orbanovu posetu Putinu

„vreme-je-da-se-zaustavi-madjarsko-predsedavanje-evropskim-savetom“:-reakcije-evropskih-liberala-na-orbanovu-posetu-putinu
„Vreme je da se zaustavi mađarsko predsedavanje Evropskim savetom“: Reakcije evropskih liberala na Orbanovu posetu Putinu

Mađarska je 1. jula, na period od šest meseci, preuzela predsedavanje Evropskim savetom, ali je premijer te zemlje Viktor Orban već podstakao kontroverze svojim odlaskom u Moskvu, u posetu Vladimiru Putinu.

Valeri Hajer, predsednica Europe Renew i saveznica francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavila je danas da „mađarski premijer podriva stavove koje je usvojila Evropska unija i deluje suprotno interesima zajednice, tako da to mora da prestane“.

„Vreme je da se obuzda nevaljalo predsedavanje Savetom od strane Viktora Orbana“, rekla je Hajer.

Kako je preneo Gardijan, Hajer je dodala da Orbanova „lažna mirovna misija predstavlja bezbednosnu pretnju“.

„Njegova izolovana komunikacija je samo dimna zavesa za sve njegove lične interese na čijem ostvarivanju radi. Nedavni napadi Rusije, uključujući i one udare na dečju bolnicu u Kijevu, 48 sati nakon navodne mirovne misije, odvratni su.“

Iz Kremlja su saopštili da posmatraju kako NATO približava svoju vojnu infrastrukturu ruskim granicama. Dodali su da će Moskva morati da deluje kako bi obuzdala zapadni vojni savez, preneo je Rojters pozivajući se na TASS.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik, rekao je da Rusija treba da radi na „nestanku i Ukrajine i NATO alijanse“, prema pisanju Rojtersa.

Medvedev je citirao deklaraciju NATO-a na samitu u Vašingtonu: „Nastavićemo da podržavamo (Ukrajinu) na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u Alijansi“.

Zatim je prokomentarisao da je „zaključak očigledan“.

„Moramo da učinimo sve da se nepovratni put kojim se Ukrajina zaputila u NATO završi. Ili nestankom Ukrajine ili nestankom NATO-a. Ili još bolje – nestankom i jednog i drugog“, dodao je Medvedev.

Post Views: 4

Originalni tekst