Vladika Siluan uveličao slavu

Kolo srpskih sestara Misionarske parohije “Sabor Srba Svetitelja” na Centralnoj obali proslavilo je u nedelju 11. aprila svoju zaštitnicu, prepodobnu Mariju Egipćanku. Svečanost je svojom posetom uveličao preosvećeni vladika Siluan, episkop Mitropolije australijsko-novozelandske.

Svetu arhijerejsku liturgiju vladika je služio uz sasluženje starešine hrama, paroha prote Dragana Saračevića i protođakona Petra Mrakića. Na liturgiji je odgovarao hor Sabornog hrama Svetog Georgija iz Kabramate, pod upravom Darije Galić.

Preosvećeni vladika Siluan obratio se prisutnima s izuzetnom besedom, tumačenjem pročitanog odeljka iz svetog jevanđelja, na temu koja danas odslikava savremeni sekularizovani svet, a koja mu je najpotrebnija: “Verujem Gospode, pomozi mome neverju”.

Domaćica ovogodišnje slave bila je protinica Mila Saračević sa porodicom, a kolač za narednu godinu preuzela je predsednica Kola sestara Anđela Vajmark sa familijom.
Kuriozitet ovogodišnjeg slavlja predstavlja detalj da se i za slavu 2023. prijavila domaćica Ranka Pantić sa svojom porodicom i najbližom rodbinom – familijom Dubočanin.
Prošle godine zbog pandemije ovo slavlje nije održano, pošto su u tom periodu bogosluženja bila pod restriktivnim merama. I ove godine, zbog nepredvidivih mera, slava nije mogla da se proslavi na crkvenom imanju u novom Parohijskom domu, već je slavski ručak poslužen u sali Grčke crkve u Centralnom Mengrouvu, koja se nalazi u neposrednoj blizini naše Misionarske parohije “Sabor Srba Svetitelja”.

Prota Dragan Saračević kazao je da se nada, da ukoliko se epidemiološka situacija bude kretala u pozitivnom pravcu, da će sledeću hramovnu slavu u septembru mesecu ove godine, kao i slavu Kola sestara naredne godine, proslaviti po prvi put na svom crkvenom imanju. On je takođe izrazio veliku zahvalnost svima na poseti, a posebno gostima iz Sidneja i Njukasla.

Istovremeno, otac Dragan iskoristio je priliku da podseti sve vernike da se sveta liturgija služi svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu, i da se posle svake službe organizuje piknik – zajednički ručak za sve prisutne.

Svi ljubitelji prirode i čistog vazduha su dobro došli da u Nacionalnom parku u malom mestu Pits Ridž, gde se nalazi ovaj srpski hram, iskoriste priliku da se izletom iz velegrada, pored prisustva bogosluženju i piknika i duhovno nahrane.

Prota Dragan Saračević sa domaćinima slave za 2023.

Počinju razgovori o veri

U drugu nedelju svakog meseca, posle piknika koji sledi nakon liturgije, održavaju se i redovne mesečne sednice Parohijskog saveta, a u svaku četvrtu nedelju će posle Vaskrsa početi s aktivnim radom duže vreme najavljivana tribina pod nazivom “Razgovori o veri”.

Na ovom duhovnom skupu prota Dragan Saračević će govoriti na određene teme iz verskog života. Takođe, tokom tribine će kroz razgovor s prisutnima, odgovarati na tematska, kao i na sva aktuelna pitanja.

Чланак Vladika Siluan uveličao slavu се појављује прво на Vesti online.

Original Article