Владика Исихије: Помолимо се Господу за лекаре и све који се лече!

Владика Исихије: Помолимо се Господу за лекаре и све који се лече!

17. Новембар 2021 – 14:05

Свети лекари и бесребреници Козма и Дамјан и ове године молитвеном свечаношћу обележени су у храму у кругу Опште болнице Ваљево као небески покровитељи ове светиње и Српског лекарског друштва.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање свештенства из Ваљева и ђакона Ивана Црногорчевића. У навечерје празника у саборном храму приређена је свечана академија.

У празничној проповеди утемељеној на јеванђељској причи о сејачу и семену, коју бележи Свети апостол Лука, и сам лекар, владика Исихије је указао да је тумач ових стихова Онај који и изговара поуке – Господ Христос. У овој причи описане су четири ситуације, а тек једна која води праведности и спасењу, и то она у којој се човек предаје речи Божјој не марећи за овоземаљске бриге и задовољства. Четири начина примања речи Божје, од којих само један доноси плодове у трпљењу. Наравно, истакао је епископ Исихије, то никако не значи да ће само једна четвртина људи успети да се спасе.

-О бројевима и односима спасених и неспасених, пропалих, Господ никад није говорио. Он нас упозорава да је мало оних који се спасавају, али то не значи да неће на крају по Његовој милости и огромној божанској љубави, огромна већина да се спасе. Тако верујемо и тако исповедамо и томе се радујемо, објаснио је епископ Исихије.

-У данашњем дану прослављамо Свете лекаре и бесребренике Козму и Дамјана, велике светитеље из трећег века, који су изучили лекарску вештину и користили је у славу Божју да помажу ближњима, јер нема веће помоћи него наћи се неком ко је у болести и невољи. И то свако од нас зна ко је икада боловао, нагласио је ваљевски архијереј.

-Када пацијент и лекар раде то у славу Божју, то је онда још много већа ствар. Онда благодат Божја делује у огромној мери и оно што лекар пружа болеснику није само помоћ на физиолошком плану, на плану видљивог света, већ му пружа и благослов. Божја благодат делује кроз то и многоструко више обогаћује и оног који пружа лекарску услугу и оног који је прима са захвалношћу према Богу, али и према одређеном лекару, нагласио је ваљевски архијереј.

Стога, закључио је владика Исихије, на свима нама је да се помолимо Господу за лекаре и све који се лече у овој установи, а у данима епидемије да се сви трудимо да сачувамо своје здравље, слушамо савете лекара и радимо на томе да их не оптерећујемо много.

По завршетку Литургије владика Исихије преломио је славски колач са овогодишњим домаћинима славе – Службом за оториноларингологију и њеним начелником др Зораном Милосављевићем. Колач за наредну годину преузела је в. д. директора Опште болница Ваљево др Бранка Антић. Архипастирским граматама за „на делу исказану љубав према мајци Цркви“, а посебно за помоћ храмовима Светих Козме и Дамјана и Светог Нектарија Егинског владика Исихије наградио је Андрију Кузмановића из Ваљева и Љубицу Милер из Беча, која такође и годинама свесрдно помаже мисионарску активност Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“.

Прослављање заштитника лекарског еснафа отпочело је у навечерје празника у Храму Васкрсења Христовог, где је приређена свечана академија. Истакнута музичка уметница из Црне Горе Даница Црногорчевић мини концертом одушевила је бројне Ваљевце у саборном храму. Такође, свој изврстан стваралачки печат дали су песникиња, ауторка и извођач духовних композиција Дајана Петровић, ликовна уметница Марија Вујкосављевић својим сјајном изложбом икона „Свете жене“, као и Камерни хор Емануил и Дечји хор при Храму Васкрсења Христовог под управом Вање Урошевић. На крају академије обнародован је дар Опште болнице храму Светих Козме и Дамјана – икона сабора Светих врача, која ће у болничкој светињи стајати у трону са делићима моштију светитеља и бити доступна вернима на поклоњење. Традиционално, часопис „Бесребреник“, којег као уредник потписује свештенослутиљ при храму Светих Врача протонамесник Срећко Живановић подељен је свим учесницима сабрања.

Извор: Епархија ваљевска

|Original Article