Vladika Andrej: Novi srpski patrijarh “srećan izbor”

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ocenio je da je izbor novog patrijarha Porfirija “srećan izbor”.

Andrej je za katoličku novinsku agenciju “Katpres”, ukazao da je novi patrijarh ekumenski otvorena i teološki visoko obrazovana ličnost.

Na dužnosti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog on je, prema njegovim rečima, u proteklih sedam godina radio na pomirenju katolika i pravoslavaca, te delovao integrativno.

– Svim prisutnima je nakon izbora bilo jasno da je ovim izborom povezan odlučan i na budućnost orijentisan zadatak mira i pomirenja – kazao je vladika Andrej, koji je učestvovao u izboru patrijarha u Beogradu.

Inače vladika Andrej je u nedelju služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, prenevši vernicima vest o izboru novog patrijarha srpskog Porfiririja.

Episkop je pozvao na jedinstvo, ljubav i molitvu, na sve one vrline koje su potrebne čoveku hrišćaninu koji živi u crkvi.

– Izbor novog patrijarha Porfirija koga je duh sveti u ova teška vremena poslao našem rodu, potvrda su tog jedinstva i sabornosti na kome počiva Srpska pravoslavna crkva. Na nama je da uz novog patrijarha čija je uloga objedinjujuća, sačuvamo duh sabornosti i zajedništva – istakao je vladika.

Između ostalog je episkop pohvalio strpljenje i ljubav vernog naroda prema svojoj crkvi i očinski ih posavetovao da se pridržavaju mera koje propisuju nadležne vlasti kako bi na taj način pokazali brigu jedni za druge, a i izbegli zatvaranje hramova.

Чланак Vladika Andrej: Novi srpski patrijarh “srećan izbor” се појављује прво на Vesti online.

Original Article