Viktorija u izolaciji dve godine?!

Potpisniku ovih redova, bio je dovoljan odlazak do Kvin Viktorija marketa u Melburnu, prvog dana obaveznog nošenja maski u ovom gradu, da se uveri da se građani pridržavaju propisane mere i nose zaštitu.

Preovladavale su medicinske maske, ali građani su nosili i maske za višekratnu upotrebu, različite marame i šalove. Policija je prisutna na ulicama, ali će prvih nedelju dana samo kontrolisati poštovanje propisa, a ne i kažnjavati sa 200 dolara. Ideja je da se građani priviknu na nošenje maski, kako bi se sprečilo dalje širenje korone.
Međutim, da li je obavezno nošenje maski, mera koja je dovoljna da dovede do smanjenje broja zaraženih? Profesor Toni Blejkli sa Melburškog Univerziteta, jedan od vodećih epidemiologa, upozorio je da bi Viktorija mogla da bude zatvorena od ostatka Australije na dve godine, dok se bori s drugim talasom zaraze.
Profesor je rekao da je šest od osam država i teritorija Australije ”slučajno eliminisalo virus“, što ih je ostavilo u ”pravoj dilemi“ kada ponovno da otvore granice. Prema njegovim rečima, pitanje broja zaraženih Viktorija bi mogla da reši za par meseci uz odgovarajuća ograničenja.
– U ovom trenutku, uz šest nedelja oštrijeg ograničavanja kretanja s obaveznim maskama imaćete 50% šanse da eliminišete virus u tom periodu – naglasio je profesor.
I pored toga, Blejkli se zalaže, da ukoliko se primene mere ograničenja četvrtog stepena, to bude učinjeno mudro. Građani Melburna, prema njegovim rečima, nalaze se trenutno između trećeg i četvrtog stepena mera.
Profesor insistira da do primene četvrtog stepena karantina treba da dođe samo iz dva razloga. Prvi je da se potpuno eliminiše korona iz zajednice, a drugi bi došao kao posledica eventualnog preopterećenja zdravstvenog sistema, posebno jedinica intezivne nege.
Ukoliko se ne ide na eliminaciju, prema mišljenju Bleklija, trebalo bi da se kontroliše virus na nivou koji ne prelazi kapacitete zdravstvenih usluga.
U jedinicama intezivne nege u Viktoriji ima 1.000 kreveta. U proseku, oko 2% prijavljenih slučajeva bi trebalo da se u njima hospitalizaciju na oko deset dana. Dakle, taj kapacitet bi bio premašen ukoliko bi bilo dnevno 5.000 slučajeva, što je deset puta više nego u ovom trenutku.
Profesor smatra da bi se zvaničnici verovatnije držali “sigurnosne granice”, i prešli bi na fazu četiri kako bi zaštitili zdravstvene kapacitet, ako bi broj slučajeva dnevno bio 2.500.
Epidemiolog je mišljenja da treba da se “prihvati” određeni nivo rizika od zaraze i smrtnosti pod fazom tri. To će značiti da će ljudi umirati i profesor je svestan da je to teška odluka.
Ali, ova odluka neće pogađati mlade i osobe nižeg socijalno-ekonomskog statusa, više nego što je potrebno. Svako dalje pojačavanje mera, prema njegovim rečima, opravdano je samo ukoliko eliminiše virus, ili ukoliko je ugrožen zdravstveni sistem.

Virus će se vratiti

– Ne mogu da podržim i ne mislim da zajednica treba da podrži mere četvrtog stepena samo kako bi se smanjio broj slučajeva i agresivno suzbio virus kada će se on jednostavno ponovo vratiti. Umesto toga, potrebno nam je “pametnije suzbijanje”’ ukoliko ne idemo na eliminaciju – objasnio je Blejkli i dodao:
– Zbog teških ekonomskih uticaja i društvenih posledica, ne vredi samo suzbijati virus na neko vreme, a zatim doživeti novi porast i još jedno zaustavljanje…

Korona ne pogađa samo starije

U četvrtak 23. jula, premijer Viktorije Danijel Endrjus je upozorio da smrt osobe u njenim 50-tim, koja se desila za poslednja 24 sata, govori o tome da virus “ne pogađa samo starije”.
Viktorija je zabeležila 403 nova slučaja zaraze i pet smrtnih slučajeva. Ukupno 201 stanovnik države bio je u bolnici, a njih 40 na intezivnoj nezi.

Чланак Viktorija u izolaciji dve godine?! се појављује прво на Vesti online.

Original Article