Vidovdanski dani

0

U Matici iseljenika u Beogradu otvorena je manifestacija, druga po redu, "Vidovdanski dani".

Predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić najavio je bogat kulturni program, a za Vidovdan otkrivanje spomenika srpskoj heroini Milunki Savić u Inđiji. Ulaz na sve priredbe je slobodan.

Na otvaranju publika je mogla da pogleda dve izložbe. Jedna je „50 godina od odlaska naših ljudi na privremeni rad u Nemačku" iz legata Ljubiše Levajca, a druga izložba slika Olivere Lole Adžić.

Naša umetnica, Lola Adžić, teži da ovekoveči izvesne elemente našeg predanja i da velikane naše junačke prošlosti prenese na platno, kao i da oslika scene života naših predaka.

Velika raznovrsnost osnovnih elemenata, formacija i stilova, svedoči o neiscrpnoj bujnoj mašti koja je u oblasti narodnog stvaralaštva našla svoj snažni izraz. Najveća pobeda biće rađanje naše dečice, negovanje tradicije, jačanje sela, sloga i preporod srpske misli i duha i povratak sjajnih srpskih umova rasutih širom sveta u svoju maticu.

U biblioteci Matice iseljenika i Srba u regionu izložen je Legat Marka Lopušine, i predstavljena njegova najnovija knjiga „Srbi u Rusiji", u izdanju „Prometeja".

Drugog dana manifestacije Mihailo Vukas iz Švedske održao je književno veče, predstavljajući svoju autobiografsku knjigu "Srce, a na dlanu".

Iste večeri publici se predstavio Srpski radio Mladost iz Švajcarske. Zoranu Jovanoviću iz Švajcarske Matica iseljenika i Srba u regionu dodelila je „Vidovdansku povelju" za lični doprinos učvršćivanja veza dijaspore i matice kao i za društveno politički rad na razbijanju neistina o Srbiji.

Kraj večeri bilo je rezervisano za predavanje dr Krinke Vidaković Petrov iz SAD-a: „150 godina srpske književnosti na severnoameričkom kontinentu".

Trećeg dana manifestacije otkriven je spomenik srpskoj heroini Milunki Savić u Inđiji.

U petak, 29. juna, održana je promocija novih knjiga Tode Matić Medić iz Australije u izdanju Prosvete i promocija nove knjige Svetlane Matić iz Austrije Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić.

Predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić na zatvaranju manifestacije izrazio je zadovljstvo što su i ovogodišnji Vidovdansk dani u velikom broju okupili umetnike iz dijaspore i zakazao sledeći susret za godinu dana.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.