Vezana za sediste aviona

Velika svada i gužva izazvana prilikom proterivanja familije Muric u Srbiju propracena je u više švedskih novina, zbog brutalnosti ali i rešenosti švedskih vlasti da bez imalo tolerancije protera odbijene tražioce azila sa Balkana. Tako je Anisu Muric iz Beograda, koja je imala strah od letenja, specijalna policija privezala za sedište aviona i zajedno sa porodicom poslala u Srbiju.
Po pisanju švedskih novina “Metro”, kada je policija došla da pokupi familiju Muric u Malmeu, jednu od kcerki je uhvatila panika i nastao je metež. Više komšija iz ulaza umešalo se da pomogne familiji i policija je bila primorana da pozove pojacanje koje je stiglo u vidu specijalne interventne jedinice.
Jedan policajac posle sukoba završio je kod lekara zbog “bolova u ledima”. Druge dnevne novine “Kvels posten” detaljno opisuju brutalnost policije:

Ne može kopnom

Posle više žalbi familija Muric prihvatila je da je proteraju nazad u Beograd. Ali želeli su da se vrate kopnenim putem. Anisa, jedna od kcerki, ima jak strah od letenja. Letela je samo jednom u životu i to pre tri godine kada su došli u Švedsku. Medutim, Zavod za useljenike smatra da je nemoguce ispuniti njihov zahtev. Nijedna zemlja kroz koju treba da produ ne želi da im izda vizu.

– Anisa Muric (15), leži na podu policijskog kombija i zapomaže, sva prestrašena: “Ne možete mi ovako raditi, kako možete da ovo radite”, cuje se vrisak.
Ranije je dolazila policija i ljubazno razgovarala sa njima. Ali sada su promenili taktiku. Cak sedam policajaca ujutro u 6.30 ulazi kod Anisinog ujaka gde su stanovali poslednjih godina. Policajci guraju Anisu napolje bez jakne, cipela i bez naocara koje inace nosi.
Okupljene komšije protestuju i dovikuju: “Je li ovo Švedska?!”
“Tebe se ovo ne tice, povuci se nazad”! – dere se na jednog od Muricevih rodaka policajac. Novinare koji pokušavaju da pridu policijskom autu policajci guraju dalje. Do sada je devojcica dobijala sredstva za smirenje, ali ovog puta ništa nije dobila, umesto toga vezali su je za stolicu u avionu. Tomas Albinson, šef policije kaže:

– Ponekad nije lako izvršiti zadatak, i ovo je bio upravo jedan takav slucaj.