Veselje koje je vredelo čekati

J. Gajeskov
Domaćin festivala Jovan Čubrilo ispred štanda Pokreta srpskih četnika

Posle duge tri godine čekanja, Bonirig je proteklog vikenda ponovo bio stecište najboljih srpskih folklornih grupa iz šest gradova Australije.

Igrači iz 17 kulturno-umetničkih društava i ansambala crkveno-školskih opština, upriličili su posetiocima nezaboravan dan u nedelju, kada su prikazali ukupno 48 različitih koreografija iz raznih krajeva Srbije i drugih delova Balkana gde živi srpski narod.

Tradicionalni, 34. po redu Srpski folklorni festival ispunio je očekivanja ne samo zbog bogatog repertoara. Nije nedostajalo dobre zabave, vrhunske muzike i pravog narodnog veselja.

Naravno, nisu izostali ni specijaliteti sa roštilja i mnoge druge ukusne đakonije iz srpske nacionalne kuhinje.

Majstor kulinarstva Dušan Medić Kekuš

Dugo iščekivani događaj počeo je u subotu popodne, Dečijim karnevalom i auto-moto izložbom, posle čega se pažnja posetilaca usmerila na centralni šator ispred Centra, gde je orkestar Dragana Vujadinovića od prvih večernjih sati počeo da podgreva atmosferu.

Reka ljudi se slivala platoom pored štandova i pridruživala se onima koji su ispod šatora već počeli da se vesele. Grmela je pesma, za koju su bili zaduženi Stojan Lovrić, Zore Micevska i Radovan Đurišić, a poseban štimung dobroj atmosferi davali su Toni trubač i Aleksandar Koneski.

Vesele goste razgalio je i mladi harmonikaš Markus Bogovac, koji je pokazao svoje zavidno umeće u tandemu sa starijom kolegom Draganom Vujadinovićem.

Narodno veselje pod šatorom potrajalo je do kasnih sati, a dobar provod upriličen je i u Velikoj sali centra, gde je održana žurka “Bonno Live 18+“.

Nešto mlađu populaciju zabavljali su di-džejevi Duda_K i Feliks, a atmosferu su dodatno zagrejala dva bloka najbolje domaće muzike u izvođenju pevača Milana Gligorića i klavijaturiste Mirka Goluba.

Dragan Vujadinović, Markus Bogovac i Toni trubač

Prvi dan festivala bio je odličan uvod u ono što se pripremalo za nedelju, kada su glavnom pozornicom u Bonirigu prodefilovale stotine mladih u narodnim nošnjama, pokazujući da je negovanje srpske tradicije i kulture i njeno prenošenje na nove generacije nešto najlepše i najvrednije što naša zajednica na Petom kontinentu ima.

Posle iznuđenih otkazivanja festivala 2020. i 2021, ove godine je upriličen događaj kakav je vredelo čekati puna tri leta, ali ipak, poželimo samo da se ovakve pauze više nikada ne ponove.

A, kako je bilo drugog dana Folklornog festivala u Bonirigu, čitajte u sutrašnjem izdanju „Vesti“.

Morava u poseti koledžu

Od jutarnjih sati u subotu, u Sidnej su počele da pristižu folklorne grupe iz Melburna, Kanbere, Adelajda, Brizbejna i Vulongonga.

Među prvima su stigli mladi iz KUD “Morava“ iz Crkveno-školske opštine u Vulungabi u Brizbejnu, koji su boravak u Sidneju iskoristili da posete i prvu zvaničnu srpsku školu u Australiji.

Članovi “Morave“ su obišli koledž Svetog Save u Varovilu, gde su dočekani raširenih ruku. Obilazeći učionice, kapelu i ostale školske prostorije, oduševljenje se moglo jasno videti na njihovim licima, a za kraj posete nastala je i zajednička fotografija ispred koledža.

Veselje čekali tri godine!

Nezaboravan provod uz živu muziku, “iće i piće“, dok je u subotu upriličen i atraktivni auto-moto šou.

Original Article