Verujmo u pobedu, svetlost i radost

U manastiru Svetog Save – Novi Kalenić kod Kanbere, u danu kada se naša crkva molitveno seća jasenovačkih mučenika, služena je Sveta arhijerejska liturgija, koju su služili episkopi Longin i Siluan, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, protojereji-stavrofori Ilija Dragosavljević i Jakov Jović, protođakon Miodrag Tomić i jerođakon Nektarije.

Po blagoslovu episkopa, iguman Metodije se obratio besedom u crkvi i istakao veličinu podviga Svetog Save koji je mnoge pobudio na želju za manastirom, čak i njegove roditelje:

– Zato treba da podržimo monaštvo u manastiru jer kad manastir postane mesto podviga, to će biti najveći blagoslov za nas.

Iguman je, takođe, naglasio da je poruka manastira Hilandara ista kao i ranija poruka starca Nikanora, a to je da ljubavlju, strpljenjem i razumevanjem manastir postane simbol zajedništva a to će biti na radost Svetog Save.

Nakon svete liturgije i rezanja kolača u čast jasenovačkih mučenika, episkopi su pred znamenjem stradanja ovih mučenika, krstom postavljenim na groblju manastira, služili moleban srpskim mučenicima.

Liturgiji i molebanu prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Australiji, gospodin Miroljub Petrović.

Episkop Longin je u svojoj besedi posle molebana istakao da smo se pomolili pred krstom podignutim u slavu jasenovačkih mučenika, koji su podigla naša rodoljubiva braća da se sećamo naših predaka koji su postradali na pravdi Boga držeći se svoje vere i ponovio reči molitve da Gospod urazumi sve one koji čine zlo.

– Mi ne verujemo u smrt, nego u vaskrsenje, pobedu, svetlost i radost i verujemo da su živi naši preci pred Bogom, na čiju čvrstinu u veri, dobrotu i plemenitost i spremnost da opraštamo treba da se ugledamo – rekao je episkop Longin.

Anhimadrit Metodije, iguman manastira Hilandar

Zahvalnost za podršku

Nakon posluženja koje su pripremile sestre iz Kola sestara, episkop Siluan je još jednom istakao da bez mučeništva nema svetiteljstva i da je krv mučeništva bilo seme duhovne obnove našeg narodnog bića i zahvalio episkopu Longinu i igumanu Metodiju na poseti Mitropoliji u godini jubileja, istakavši da su došli da nas podrže i duhovno okrepe.

Чланак Verujmo u pobedu, svetlost i radost се појављује прво на Vesti online.

Original Article