Verovali ili ne: ŠOJIć JOŠ 1991. NAJAVIO KRIZU!

Press otkriva: Kako je Lane Gutović pre 18 godina u filmu Tesna koža 4″ kao Srećko Šojić najavio svetsku ekonomsku krizu!

Srećko Šojić, jedan od najpopularnijih domaćih TV likova, još pre 18 godina najavio je veliku svetsku ekonomsku krizu. Glumac Milan Gutović, koji od 1982. godine pa sve do današnjih dana i serije Bela lađa” maestralno tumači Šojićev lik, u filmu Tesna koža 4″ održao je govor u kojem je najavio recesiju, krah berze, posrtanje svetske i domaće privrede.

Film Tesna koža 4″, u kojem pored Laneta glume i Nikola Simić (Pantić), Ružica Sokić, Jelica Sretenović, Voja Brajović i Olivera Marković, snimljen je 1991. godine. Smotani Pantić i njegov prevejani direktor Šojić u filmu učestvuju u proslavi, a najavljujući teške dane u svetskoj privredi Lane Gutović još tada je rekao:

– Recesija, ta opaka boljka, hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi s budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu. Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami, gospođe i gospodo, ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije. I zato mi ne smemo da se opušćamo, već da ‘vatamo korak s reformu, s finansijski tokovi i prilivi. Da vaćamo Evropu, da vaćamo svet!

U izjavi za Press Lane Gutović navodi da sad preterano ne razmišlja o svetskoj ekonomiji:

– Ne razumem se u privredu i njene tokove i isključujem svaku mogućnost da u ovim godinama postanem vidovit – kaže glumac, i dodaje: – Volim da mislim o svojoj zemlji, a ne o Americi i Japanu. Znam da se mora izaći iz ovog ekonomskog haosa i što pre ući u drugi. Naša vlada ni pre ovog haosa nije imala mnogo smisla za ekonomiju. Više je imala smisla za kukumavčenje u traženju kredita. Vlada bez smisla za ekonomiju liči na ženu bez sisa.

Lane tvrdi da se sa recesijom ne treba boriti, niti smenjivati ministre:

– Nikome iz Vlade ne treba davati pedalu”. Gubitkom, recimo, Dinkića i Jelašića Vlada bi se odrekla dve mlečne žlezde. One nisu davale mleka, ali su ličile ili bar podsećale nas sa maštom na sise i time činile program koliko-toliko potpunim. Sada je kasno! Sa recesijom se ne treba boriti, već se spremati za onu sirotinjsku; Doručak ‘leba i jezika, ručak ‘leba i jezika, večera ‘leba i jezika. Ako ima ‘leba”, zaključuje popularni Srećko Šojić.