Vernici brižljivo čuvaju svetinju

Vernici osnabričke parohije proslavili su Svetog arhangela Mihaila, slavu kapele u obližnjem Lingenu u kojem živi petnaestak naših porodica. Vernici brižljivo čuvaju svoju svetinju i okupljaju se molitveno u velikom broju, ali ne uvek na sam dan slave već biraju vikend. Liturgiju je služio nadležni paroh, osnabrički protojerej-stavrofor Marinko Rajak.

Pojao je hor Ruske pravoslavne crkve iz Osnabrika. Među pričesnicima je bilo najviše dece, a prva među njima Olivera Antić (9) iz Lingena koja se godinama trudi da joj to mesto niko ne zauzme.

– Često idem u crkvu sa roditeljima i pričešćujem se. Moja mama je iz porodice Stančić, a deda i baba su se uvek brinuli o kapeli – objasnila nam je Olivera, ćerka Srećka i Vere Antić.

Divna slavska znamenja pripremila je kuma slave Ana Šurbek sa unukom Tijanom iz Lingena. Kumstvo je preuzela Aleksandra Umićević iz Lingena.

Svečana i izuzetno bogata slavska trpeza je tradicionalno postavljena u restoranu Klaas
gde je nastavljeno slavlje. Prota Marinko je pozdravljajući sve goste naglasio kako je lepo da se uvek oko male kapele u Lingenu okupi veliki broj parohijana iz cele osnabričke parohije i zahvalio svim lingenskim porodicama (Stančić, Antić, Milovanović, Jovanović, Umićević, Aleksić, Petrov, Petrović, Šurbek, Zečić, Kolčinski, Kusmuk, Knežević, Ćorić…) na velikom trudu i radu oko održavanja duhovnog života koji vezuju za ovu bogomolju.

Bogat kulturno-umetnički program su izveli polaznici nastave veronauke koji su ujedno i članovi crkvenog folklora Božur iz Osnabrika pod rukovodstvom Biljane Dabić, veroučitelja i rukovodioca folklora kojoj svesrdno pomaže Ivana Jakšić. Pažnju publike je naročito privukao nastup najmlađih članova folklora, blizanaca, Damjana i Dejane Milović (5), koji su imali svoj debi i osvojili sve simpatije publike.

Andrija poneo deo kolača

Na dan Svetog arhangela Mihaila u hramu Svetog Georgija u Osnabriku prota Marinko je služio liturgiju, a brojni svečari su se okupili da osvete svoja slavska znamenja. Među prvima bila je porodica Dabić (Biljana, Marko, Teodora i Andrija), a najmlađi član, Andrija (8), inače unuk predsednika Crkvene opštine Novice Andrejića, koji takođe slavi ovu slavu, obukao je stihar. On je nakon liturgije s ponosom poneo kući osveštani kolač koji je stavljen u tkanu torbu, ručni rad pokojne prabake iz porodice Andrejić.

Najstarija srpska bogomolja

Kapela Svetog arhangela Mihaila je najstarija srpska bogomolja na teritoriji Nemačke. Postoji od 1957. Osnovali su je emigranti koji su posle Drugog svetskog rata ostali na ovim prostorima i za svoje verske potrebe najpre koristili bogomolje drugih crkava. Osećajući snažnu potrebu za svojom bogomoljom, pravoslavni vernici Lingena: Srbi, Rusi, Ukrajinci, Grci su udruženim snagama iznajmili i preuredili mali građevinski objekat. Dograđeni su toranj i zvonik, postavljen je ikonostas, renovirana unutrašnjost, dozidana prostorija sa sanitarnim čvorm, takoreći, sagrađena je kapela. Najveći udeo u svim poslovima imali su Srbi, a uvek su imali i svog duhovnika. Krajem prošlog veka objekat je kupljen sredstvima od dobrovoljnih priloga i u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve. Kapela je u sastavu osnabričke parohije.

Чланак Vernici brižljivo čuvaju svetinju се појављује прво на Vesti online.

Original Article