Venčanje u Svetoj zemlji

Predivne utiske nose vernici Srpske pravoslavne crkve iz eparhija u Ensu i Bregencu s pokloničkog putovanja u Svetu zemlju.

Na čelu sa parohom, protojerejom Ljubomirom Bolićem, uz blagoslov nadležnog vladike Andreja, 27 parohijana iz najstarijeg grada u Austriji, Ensa, boravilo je u Jerusalimu i drugim mestima gde su obišli brojne duhovne svetinje i vratili se ispunjeni nezaboravnim uspomenama.

Uz to, tokom sedmodnevnog boravka u Svetoj zemlji venčanje Vladimira i Laure Luković je na sve ostavilo još dodatni utisak. Sklapanje braka je objavljeno u manastiru Svete Marije Magdalene:

– Zaista smo proveli nezaboravnih sedam dana, videli verovatno nešto najbolje i najlepše što postoji na Svetu, pre svega mesto gde se rodio Isus Hrist, tako da jedva čekam sledeći put, kad ću opet otići u Svetu zemlju. Posebno mi je drago što smo se supruga i ja venčali upravo u Jerusalimu, što je svakako nešto što nema cenu – preneo nam je Vladimir Luković.

Ulazak u reku Jordan bio je za sve vernike poseban doživljaj, ali svakako najveći za Lauru Luković, koja je upravo u Svetoj reci prešla iz katoličke u pravoslavnu veru. Posle toga je priređeno nezaboravnog venčanja, gde je sveštenik Bolić blagoslovio Laurin i Vladimirov brak u Crkvi Svete Marije Magdalene.

– Hodočasnici su pokazali veliku ljubav prema Gospodu Bogu udostojivši se ovom velikom poklonjenju. U ime crkvene opštine Ensa izražavam im veliku zahvalnost i verujem da ćemo imati opet priliku da putujemo u Svetu zemlju – poručio je paroh Bolić.

Po dolasku u Ens, vernici su izrazili zahvalnost što su imali priliku da se duhovno ispune i zahvalni su Gospodu, što su imali priliku da odu u Svetu zemlju. Svi se slažu da je Jerusalim grad koji ne može da se poredi ni sa jednim drugim. Na relativno malom prostoru starog grada se nalaze najvrednije znamenitosti tri najveće religije – hrišćanstva, islama i judeizma. Toliko različitih kultura, verovanja, tradicija teško da se može negde drugo sresti. Na svakom koraku istorija priča. I svi zajedno opstaju, bez obzira na verske i političke tenzije.

Hodočašće počelo pričešćem

Hodočašće vernika iz Ensa je počelo pričešćem na liturgiji kod groba Presvete Bogorodice, a zatim ih je put vodio na Maslinsku goru i Getsimanski vrt. Veliko duhovno ispunjenje vernici su dobili na Golgoti i na grobu Gospodnjem, kao i u Vitlejemu, u pećini rođena Isusa Hrista. Za vreme boravka u Izraelu, između ostalog su posećene Gora iskušenja, Kana Galilejska, Galilejsko jezero, manastir Svetog Save Osvećenog, manastir Svetog Georgija Hozevita, Gora Blaženstva i još mnoga druga sveta mesta.

Ponosno doneli gramate

Crkvena opština Bregenc je organizovala prvo pokloničko putovanje u Svetu zemlju. Vernici ove parohije su sa protojerejem Goranom Erićem proveli sedam dana obilazeći crkve, manastire i brojna sveta mesta. Prepuni blagodati i zahvalnosti koju su osetili i doživeli na putovanju vernici ove parohije su se vratili kućama i s ponosom deoneli gramate iz Svete zemlje.

Stojan Gajić, rodom iz Glavičorka iz Republike Srpske, inače živi u Hradu na obalama jezera Bodenze, nosi predivne uspomene sa prvog hadžiluka. On je sa suprugom bio među 41 putnikom u Svetu zemlju.

– Zahvalni smo crkvenoj opštini i svešteniku Eriću na ovom predivnom putovanju, koje je na sve nas ostavilo veliki utisak. Zaista je sve bilo kao najlepši san. To se ne može jednostavno opisati, ali ako pročitate knjigu „Naše putovanje po Svetoj zemlji“ mnogo toga će vam biti jasnije – poručio je Gajić, ubeđen da će imati priliku da ponovo putuje u Svetu zemlju.

Чланак Venčanje u Svetoj zemlji се појављује прво на Vesti online.

Original Article