Veliki uspeh orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Kini

Orkestar Srpskog narodnog pozorišta postigao je velik uspeh u Kini. Sa šest velikih rasprodatih koncerata u šest kineskih gradova, pod dirigentskom palicom Andrea Solinasa i uz sopran Evgeniju Jeremić, oni su prvi orkestar opere sa ovih prostora koji se predstavio publici na istoku.

Utiske sa izuzetno uspešne turneje po Kini orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta novinarima je preneo na sceni, a u duhu kineske tradicije, uz čaj. Šest koncerata koje su održali, deo su ciklusa koncerata koje su mnoge evropske operske kuće tokom praznika izvodile u Kini, a sve s ciljem da tamošnju publiku upoznaju sa klasičnom muzikom.

“Neki ljudi u publici su po prvi put čuli muziku te vrste i zahvaljujući dobroj izvedbi mislim da će oni i dalje slušati klasičnu muziku”, kaže Aleksandar Stankov, direktor opere Srpskog narodnog pozorišta.

Publika je izvedbe najpoznatijih operskih arija pozdravljala gromoglasnim aplauzom, a o utiscima su se izjasnili i najmlađi posetioci.

Zbog uspeha dobili su poziv da turneju ponove naredne zime. Kažu, nastavljaju međunarodnu promociju svoje opere sa nekoliko koprodukcija.

U pokrajinskom sekretarijatu za kulturu kinesku turneju orkestra okarakterisali su kao istorijsku, pošto to je prva velika turneja posle četrdeset godina. Sekretarijat najavljuje dalju podršku i to ne samo kada je program u pitanju.

“S druge strane istorijski momenat je i činjenica da ćemo ove godine izdvojiti dodatna sredstva za tehničko opremanje velike scene, 40 godina od kako je napravljena nije ulagano u tehniku velike scene”, ističe Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Međunarodnom ugledu novosadske opere doprinosi i festival Operarija koji u srpskom najstarijem teatru najavljuju ponovo za sredinu ove godine, prenosi RTV.

Foto: SNP

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article