Velika poetska familija

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta organizovalo je Minhensko veče poezije u Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu.

Četiri dame minhenske poetske scene, Marija Radivojević, Mira Barić, Snežana Kremić Gmeling i Dragica Orlović predstavile su se publici najlepšim stihovima iz njihovog bogatog stvaralaštva. One su inače članice Sedmice, pišu ljubavnu, rodoljubivu, socijalnu i poeziju za decu, a povezuje ih ljubav prema stihu.

Program je vodio Dragan Jeftić, a sve prisutne je pozdravio Ljubiša Simić, predsednik Sedmice. Posle uspešnog predstavljanja gošće iz Minhena su pozornicu prepustile drugim pesnicima Sedmice koji su za njih i publiku govorili svoje pesme. Recitovali su, Ljiljana Banjanin Vukić Gordana Pirel Zejnelagić, Olja Gorska, Ljubica Perkman, Zagorka Buntorzage, Zlata Ikanović, Vlade Ljujić i Ljubiša Simić.

Publika je sa lakoćom upila sve pesme, a minhenske poetese za „Vesti“ otkrivaju kako su doživele ovo veče. Dragica Orlović kaže da je uvek srećna kada dođe u Frankfurt.

– Ovo je naša velika poetska familija. Srcem i dušom pišemo svi zajedno. Ovde se ostvarim i ovde uživam.

Marija Radivojević dodaje da je zaista bilo vredno doći i uživati.

– Bilo je divno. Osećam da je publika oduševljeno slušala sa puno osećaja. Fino se osećamo jer smo manje-više ovde kao kod kuće – kaže.

Sličan utisak je imala i Mira Barić:

– Stvarno sam oduševljena. Publika je sa užitkom slušala našu poeziju, a mi smo na isti način doživele ono što su drugi govorili. Veče je bilo izvanredno.

– Član sam Sedmice već osam godina i uvek rado dođem u Frankfurt kada se održava neka manifestacija. Sve smo pomalo imale tremu, ali je bilo veoma lepo. Publika nas je izuzetno primila i dočekala. Osećam se prijatno – kaže Snežana Kremić Gmeling.

Jubilej slave uz Matiju Bećkovića

Uz pohvalu svima koji su recitovali i onima koji su pažljivo pratili pratili program, Ljubiša Simić za „Vesti“ kaže da je prelepo poetsko veče samo jedno u nizu koje Sedmica planira u jubilarnoj, 25. godini postojanja.

Jubilej ćemo svečano proslaviti od 22. do 24. maja. Na centralnu manifestaciju, Majski jubilarni susreti, koja će se održati 23. maja nam u goste dolazi Matija Bećković, a očekujemo i oko 50 pisaca iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Mađarske i drugih zemalja Evrope. Pored tradicionalne dodele Orfeja imaćemo i koncert Biljane Krstić i etno-grupe Bistrik, a dan kasnije priredba za decu Ala je lep ovaj svet.

U Frankfurtu kao kod kuće: Marija, Mira, Snežana i Dragica

Чланак Velika poetska familija се појављује прво на Vesti online.

Original Article