Veče posvećeno bojama i plodovima jeseni

Prepun trpinjski Dom kulture svedoči o tome da je ovaj program zaživeo i da se meštani Trpinje, ali i okolnih sela na njemu rado okupljaju.

– Cilj ove manifestacije je da se meštani okupe i zbliže, da se ispričaju, da se vide pa ako treba da se jedni drugima i izjadaju. Moramo da podržimo jedni druge i u dobru i u zlu – kaže predsednica trpinjskog Udruženja žena Marija Opačić.

I ove godine članice trpinjskog Udruženja žena pripremile su prigodnu izložbu jesenjih plodova. Žene su izložile razno voće i povrće kojeg je u jesen u izobilju, zatim cveće i zimnicu.

– Sve je ovde, i prerađeno i neprerađeno, i sve te plodove aranžirali smo uz stare stvari tako da to šarenilo jesenjih boja sve čini još lepšim i zanimljivijim. Aranžirali smo i jedno staro seosko dvorište sa ogradom, starim alatima i posuđem. Zimnica koja je ovde izložena je sva iz naše domaće radinosti i ovde je donosimo kako bi prikazali šta se sve u selu priprema za zimski period. I slatko i slano, sve je tu – kaže zamenica predsednice udruženja žena iz Trpinje Jelica Marić.

Vredne žene spremile razne poslastice

Zimnicu se još uvek isplati pripremati, ističe naša sagovornica, jer ljudi na selu imaju svoje proizvode, a sa druge strane domaće je i najzdravije jer domaćice znaju šta su u tu zimnicu stavile.

Program je vodila jedna od najmlađih članica ovog udruženja Branislava Jurišić-Maričić, koja kao mlada žena, majka i supruga ipak nađe slobodnog vremena za aktivnosti udruženja.

– Pomažem koliko mogu starijim članicama. Jesen u Trpinji je bogata, radna, plodna i vesela. Svake godine gledamo da tu našu, već tradicionalnu, manifestaciju podignemo na viši nivo i da svojim aktivnostima doprinesemo kulturnom i društvenom životu – priča Branislava.

Trud trpinjskih žena u organizaciji ove manifestacije pohvalila je i zamenica načelnika opštine Trpinja Jasna Ajduković.

– Raspevana trpinjska jesen može se podičiti bogatim programom i raznim poslasticama koje su pripremile ove vredne žene. Uvek su tu za nas i uvek nam prirede neko novo iznenađenje i daju svoj doprinos kulturnim dešavanjima na području naše opštine – istakla je Ajduković.

U kulturno-zabavnom delu programa učestvovala su Kulturno-umetnička društva “Mladost” iz Trpinje i “Đoko Patković” iz Bobote te Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.

The post Veče posvećeno bojama i plodovima jeseni appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.