VASKRS U BRISELU

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!

Bez vaskrsenja Hristovog se ne bi moglo objasniti ne samo apostolstvo Apostola, već ni mučeništvo Mučenika, ni ispovedništvo Ispovednika, ni svetiteljstvo Svetitelja, ni čudotvorstvo čudotvoraca, ni vera verujućih, ni ljubav ljubećih, ni nada nadajućih se, niti ikoji hrišćanski podvig. Da vera hrišćanska nije vera vaskrslog, i stoga večno živog i životvornog Bogočoveka Hrista, ko bi kroz tolike vekove milione i milione ljudi oduševljavao na veru u Hrista, na ljubav prema Njemu, na život u Njemu, i vodio ih kroz svete evanđelske vrline i podvige? Jednom rečju: da nije vaskrsenja Hristovog, Hrišćanstva ne bi bilo.
Uz pojanje Vaskršnjeg tropara: Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima koji su u grobovima život darova, crkvena zvona, miris tamjana i prisustvo više stotina vernika a najviše mladih, proslavljen je praznik nad praznicima Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, Svetom Liturgijom koju je predvodio protojerej-stavrofor Jakov Marković uz saslućenje đakona Dušana Marković, zajedno sa Crkvenim horom , ali i vrednim članovima Crkvenog odbora, učinili su i ovaj praznik velikim događajem za naše ljude u Briselu.
Radost vaskršnjeg jutra uveličalo je mnoštvo dece koja su se tiskala kroz prepunu crkvu sa punim korpicama šarenih jaja da ih polože pred oltar na osvećenje.
U toku Svete Liturgije, veliki broj prisutnih vernika, pristupio je Svetim i Životvornim Tajnama – Prečistom Telu i Krvi Vaskrslog Bogočovjeka Hrista, da bi tako sjedinjeni sa Vaskrslim Hristom i obasjani svetlošću njegovog Vaskrsenja, postali neposredni pričasnici Večnog Života, kojeg nam je svojom pobedom nad smrću, objavio i podario Spasitelj naš Gospod Isus Hristos.

U radosti i duhovnom slavlju, verujući narod, nastavio je praznovanje Vaskrsa u crkvenoj sali i u svojim domovima, radujući se tako po riečima Psalmopevca Ovo je dan koji stvori Gospod, obradujmo se i uzveselimo se u njemu (Ps 117,24).