Uz stihove i sitan vez

Ivana Prlina Nikodijević je najmlađi član i koosnivač udruženja pisaca Literarni krug Švajcarske Zlatno pero. Rođena je u Jagodini, živi u Buhrajnu kod Lucerna, oduvek je volela da piše, a od svoje dvadesete godine se svom ljubavlju posvećuje pisanju pesama. Tu su i ljubavne pesme, ali najveći trud ulaže pišući duhovne pesme.

– Duhovnost me je od malih nogu fascinirala – kaže Ivana, a pesme tog sadržaja koje čitaocima i njoj ulivaju radost, nadu, snagu, veru, ljubav u Boga, utehu, pobuđuju na razmišljanja o životu, gresima, ispovesti.

Pored pisanja, proširila je svoj umetnički rad i na molitveni vez i na crtanje ikona (u čemu se podučava). Radila je i ilustracije naslovnih strana knjiga kolega pisaca.

– Ispunjava me sve što je u vezi sa duhovnošću, i tako počeh vez i crtanje ikona. Samouka sam, ali od mnogih ikonopisaca dobijam podršku i instrukcije – kaže Ivana za “Vesti”.

Nada se da će u dogledno vreme moći da priredi izložbu svojih radova.

Poznato je da “iver ne pada daleko od klade”, a Ivana je ljubav prema pisanoj reči i dar pisanja nasledila od majke, pesnikinje Save Gajić Ivić, zamenice predsednika i sekretarice LKŠ Zlatno pero.

Ivana je do sada objavila četiri knjige: dva koautorska dela ljubavnih pesama: “Na zvezdanom jastuku” i “Najlepše je pesma biti” kao i dve zbirke duhovnih pesama: “Pokaži mi put” i “Pesmom slavu pronosim”. U vreme pandemije, Ivana je napisala još dve zbirke duhovnih pesama: “Molitva” i “Pesmama slavim Djevu”, koje će biti štampane ove godine.

Podrška: Sa majkom Savom

Ispevane pesme

Ivanine pesme su prevođene na nemački, ruski i grčki jezik. Oko tridesetak je i ispevano. Izvodili su ih dečji i mešoviti horovi, grupe, pojci, popadije, monaštvo iz Rume, Kragujevca, Inđije, Beograda, ali i Crne Gore. Jedna pesma ispevana je uz gusle, a jedna operskim glasom. Njeni ispevani stihovi izvođeni su na brojnim festivalima horova, na ponekima i nagrađeni. Pevaju se i u našim crkvama na liturgijama.

Humanitarni rad

Od 2016. godine Ivana svojim skromnim prilozima pomaže teško bolesnu decu u Lapovu.

– Posle štampanja moje druge knjige duhovnih pesama uz blagoslov oca Gorana Živkovića iz Crkve Svete Petke u Lapovu, ostvarih davnu želju da posetim i pomognem porodice sa teško bolesnom decom. Sa protonamesnikom Živkovićem obilazim tu decu, kad god dođem u Srbiju.

Чланак Uz stihove i sitan vez се појављује прво на Vesti online.

Original Article