Uz Srbe pevaju Rusi, Nemci, Grci

Pre 20 godina u Minhenu je kompozitor i dirigent Vladimir Milosavljević osnovao srpski hor Singidunum koji je kao glavni cilj postavio negovanje pravoslavne duhovne muzike. Od osnivanja u horu je pored Srba pevalo sve više stranaca, tako da je to danas pravi internacionalni sastav u kome su: Rusi, Grci, Nemci, Austrijanci, Bugari, Mađari i Rumuni. Povodom jubileja nedavno je održan koncert u Salvator crkvi koja je jedan od hramova koje koristi Grčka pravoslavna crkva u Minhenu.

Crkva je bila prepuna posetilaca, među kojima je bilo dosta Nemaca, ali i stranaca. Moderator tokom jubilarnog koncerta Singidunumabio je Dirk Husfeld, koji je podsetio na dve decenije aktivnog rada osnivača, kompozitora i dirigenta Vladimira Milosavljevića i članova hora. On je najavio da će sledeće godine biti premijerno izvedena Sveta liturgija koju duže vreme priprema i komponuje Vladimir Milosavljević.

Solisti hora Singidunum Vera Bermel – sopran, Valia Dimitrova – mecosopran iz Bugarske i Petro Bojko – bariton su pevali na jubilarnom koncertu i zajedno s ostalim članovima oduševili publiku u Salvator crkvi. Veoma dobra poseta na jubilarnom koncertu svedoči o ugledu hora Singidunum u ovoj sredini, ali i interesovanju publike za našu horsku i pravoslavnu muziku koja je deo srpskog duhovnog blaga.

Vera Bermel kaže da je hor Singidunum koristio sve mogućnosti da se u što boljem svetlu predstavi u ovoj sredini, što je sudeći prema interesovanju publike i pozivima za nastupe, u potpunosti uspeo.

– Već nekoliko godina redovno nastupamo na godišnjoj manifestaciji u Minhenu – Duga noć muzike i svaki put nas sluša po nekoliko stotina posetilaca. Posle tih nastupa usledili su pozivi za gostovanja. Pre nekoliko godina učestvovali smo na takmičenju horova u Nemačkoj i u konkurenciji nekoliko stotina učesnika plasirali se među 20 najboljih. To je bio povod da Bavarski radio napravi jednu emisiju o horu i dirigentu Vladimiru Milosavljeviću – ističe Vera Bermel.

Solisti: Valia Dimitrova i Petro Bojko

Sledeći nastup na Svetog Nikolu

Sledeći nastup hora Singidunum je na Svetog Nikolu 19. decembra u Seidlvilla (Nikolaiplatz 1b) gde će biti gosti Ruskog kulturnog centra Mir koji i na ovaj način obeležava ovaj veliki pravoslavni praznik.

Чланак Uz Srbe pevaju Rusi, Nemci, Grci се појављује прво на Vesti online.

Original Article