Uz gusle se i junaci pamte

U proslavama značajnih jubileja – 800 godina Srpske pravoslavne crkve i 70 godina njenog prisustva u Australiji i Novom Zelandu – učestvuje i srpski guslar Đorđije Koprivica, koji se odazvao na poziv crkve, a na veselje Srba koji će imati priliku da ga vide i čuju.

Prošlog utorka ovaj guslar održao je dva časa istorije uz gusle u sali Crkvene opštine u Kabramati. Kombinacijom guslanja i podsećanjima na prošle dane i dalju istoriju, slušaoci su vraćani u vremena davna kada se životi za Srbiju nisu štedeli. Spomenuti su mnogi srpski junaci Crne Gore i Hercegovine, koje je narod opevao diveći im se i prepričavajući njihova junaštva epskom pesmom i dižući im neurušive spomenike.

Teško je u dva časa ispričati veliku srpsku istoriju i epski je uz gusle opevati, ali samo pominjanje bar po jednog junaka od Soluna do Alpa i Jankovićevih Ravnih Kotara davalo je na znanje i podsećanje na srpske prvake koji su svojim junaštvima i životima nekada postavljali granice srpskog etničkog prostora. Solunski Bolani Dojčilo i krajiški Janković Stojan, kao i pop Momčilo Đujić, junaci su krajnjih granica koji su štitili i čuvali Srbe.

– U epskim pesmama uz gusle su opevani junaci i događaji koji se srpskim neprijateljima ne dopadaju i oni bi rado da se to zaboravi i otuda i tolika mržnja prema guslarima i guslama, jer su njihova delovanja i zlodela smeštena u epski stih, a tako i u nezaborav – rekao je Koprivica.

On će se pridružiti Srbima iz drugih država Australije u proslavama jubileja, i imaće priliku da ga vide i čuju i u Melburnu, Brizbejnu i Pertu. Nagovestio nam je mogućnost dolaska i početkom iduće godine oko Savindana sa još dvoje mladih guslara.

Naslednici i sin i kćerka

Koprivica je ispričao da mu je sin, kao i on svojevremeno, okačio violinu o klin i počeo intenzivno da gusla i peva. Njegova kćerka, takođe, peva uz gusle i biće to pravi porodični guslarski orkestar!

Чланак Uz gusle se i junaci pamte се појављује прво на Vesti online.

Original Article