Uvrnuti Srbin šampion zabave u Americi

„ Njih dvojica, Tramp i Bajden, su osobeni čudaci. Viču jedna na drugoga, jer se bore za sebe, a ne za američku naciju!“ Ovo je hrabro nedavno izjavio Alfred Metju na tv kanalu „PBC vreme vesti“, kada je javno secirao debatu predsednika i predsedničkog kandidata SAD za naredne izbore u novembru. Njegov intervju pod naslovom „Oni su osobeni“ imao je 2,6 miliona prikaza i 3,2 miliona pratilaca iz čitavog sveta.

Ova informacija sam po sebi za našu javnost ne bi bila bitna, da hrabri komentator i moderni amerčki komičar Alfred Metju nije Srbin. Rođen je u gradu Dovni, Kalifornija 1959. godine u porodici Nikole Nika Jankovića i Meri Janković, Srbina i Amerikanke italijanskog porekla. Njihov sin dobio je ima Alfred Janković i nadimak Al.

Danas je Al Yankovic, komičar, parodičar, harmonikaš, pevač, kompozitor, glumac, scenarista i producent, ali nadasve je američki šampion zabave. Poznat je i slavan u SAD kao “Uvrnuti Al Janković” (Weird Al Yankovic).

Talenat za zabavu nasledio je od svog oca Nika, (1917. Kanzas Siti), koji je bio glumac i muzičar, a od majke Meri (1923. Kentaki) talenat za komiku. Njihov porodični moto je glasio: ““Radi za svoju egzistenciju što god te čini srećnim”.

Otac i majka su ga naučili da svira harmoniku kad je imao sedam godina. Kao uzor služio im je popularni harmonikaš i rođak Fredi Janković. Potom mu je uzor postao Elton Džon, kao pevač, ali i kao komičar za klavirom.

Al je bio odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi u Linvudu. Školovao se za profesionalnog muzičara u Kaliforniji, ali je diplomirao artihekturu na Državnom politehničkom univerzitetu u San Luisu Obispo. Kao komičar iskazao se prvo u radio emisijama dr. Dementa, kome je sa 16 godina starosti slao pesme kao parodije na popularne hitove i ličnosti u Kaliforniji. A onda je počeo da nastupa u lokani kafanama. Kada je krajem sedamdesetih postao disk džokej na studentskom radiju, dobio je nadimak “Uvrtnuti Al”, koji je on pretvorio u istituciju humora, parodija i muzike. Sabravši svoje prve radove 1978. godine objavio je prvu ploču pod nazivom “Spusti me dole”.

Pesma sa tog albuma “Još jedan vozi autobus“, parodija kalifonrijskog hita, prilagođena studentima, vinula je Hankovića u svet šou biznisa.

Kada je menadžer Jai Levi pruzeo vođenje muzike karijere Ala Jankovića i njegovog orkestra, vrsni harminikaš je postao najpopularniji imitetor poznatig grupa i njihovih pesama. Prvi singl “Eat It”, parodija na pesmu Majkla Džeksona “Beat It”, postao je popularan toliko da mu je 1985. godine otvorio vrata televizja i filmskih studija za snimanje spotova.

foto: Privatna arhiva

Posle filma “The Compleat Al” objavljena je i biografska knjiga zasnovana na filmu “The Authorized Al”. Knjiga je ličila na spomenar, uključivala je stvarne i izmišljene šaljive fotografije i dokumente. Do 1992. godine Rik Deringer producirao je šest Jankovićevih albuma, za koje je osvojio dve nagrade “Grami”. Međutim, zbog kombinacije složenijih Jankovićevih muzičkih partitura (uključujući rogove i druge instrumente) i problema vezanih za droge, koje je Deringer imao u to vreme, Al je 1992. godine preuzeo proizvodnju svojih albuma.Nastupao u popularnoj animiranoj seriji „Simpsonovi” i „Džoni Bravo”, kao i u svojim šou programima „Otkačeni Al”, u kojima parodira sve, popularnu muziku, pevače, glumce, političare, ponajviše Bila Klintona, obojicu Buša i Donalda Trampa.

Da bi bio primećen po osobenostima, Al je pustio kosu i brkove, skinuo naočare i nije ispuštao harmoniku iz ruku. Sredinom devedesetih bio je poznat svim Amerikancima. u video šali “Amish Paradise”.

Janković je obrazložio svoju promenu:

„Ako Madoni dozvoljavaju da se menja i presvlači svakih 15 minuta, smatram daja imam pravo na fizičke promene bar jednom u 20 godina.“

Roditelji su mu preminuli 2004. godine, ali je Al umetničlku tradiciju preneo na svoju suprugu Suzanu i ćerku Ninu Yankovic. Oktobra 2008. godine objavio je „Vhatever Iou Like“, parodiju na T.I. pesma istog naslova. Nevereovatno brzo prilagođavao se digitalnoj tehnologiji i 2009. godine imao je pet digitalno objavljenih pesama spakovanih u digitalni EP pod nazivom “Internet Leaks”, uz pesmu „Vhatever Iou Poput”. Janković je 2011. godine završio svoj trinaesti studijski album pod nazivom “Alpokalipsa”, inspirisan polkama. Pravo na parodije dobio je od “Rolingstonsa”, Madone, Eltona Džona i od Ledi Gage.

Foto: Privatna arhiva

U intervjuu za magazin “Rolling Stone” iz 2017. godine, Janković je rekao:

“Ne mogu da vam kažem kada će izaći bilo koji novi materijal. Inspiracija bi mogla da se pojavi sutra, a možda bih nešto objavio i sledećeg meseca. Nema plana. “

Al Janković je autor šest albuma. “Pudl Šešira” je Jankovićev najprodavaniji album u poslednjih 20 godina. Uradio je deset video filmova, četiri komedije, desetak performansa, pet knjiga pesama, dvadeset tv emisija i serija i 200 koncerata. Prodao je više od 16 miliona ploča u Americi. Osvajač je tri nagrade Gremi i pet platinastih ploča. Janković je dobio svoju zvezdu na holivudskom Šetalištu slavnih 2018. godine. Ovaj najveći američki komičar i šampion zabave živi sa porodicom u Los Anđelosu.

Marko Lopušina

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Naši u svetu
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com