Uvek uz svoj narod

Vlada Bjelopetrovic, poznati dobrotvor iz Cikaga, cesto po dva puta godišnje dolazi u svoju domovinu. Ovih dana je takode boravio u Beogradu, sledivši želju supruge Bebe, preminule pre godinu dana, kako bi prisustvovao promociji njene posthumno objavljene knjige “Oproštajno pismo”.
Prisutni na promociji mogli su, citajuci ovu knjigu, da se podsete na bogat humanitarni rad ove porodice. Vlada Bjelopetrovic je poznat po svojim donacijama za obnovu srpskih svetinja.
Pre 43 godine iz rodnog sela Primišje kod Slunja na Kordunu, sledivši svog dedu Petra, Vlada Bjelopetrovic je “trbuhom za hlebom” krenuo u Cikago. Tamo je zasnovao porodicu, dobio sina Aleksandra i kcerku Nataliju.

Poklon iz otadžbine

Znajuci da porodica Bjelopetrovic nikada nije zaboravila svoj narod, Vojna štamparija iz Beograda je Vladi Bjelopetrovicu poklonila komplet knjiga “Manastiri Srbije”. Kako je tom prilikom rekao Branko Vukojcic, rukovodilac štamparije, sa ovom knjigom ce Vlada Bjelopetrovic biti još bliži svojim korenima.

Naporno je radio, kako bi “mogli pomagati naš srpski narod i našu pravoslavnu crkvu”, cesto je govorio svojoj supruzi. Jedno od zvona na Hramu Svetog Save samo je jedan u nizu poklona srpskom narodu.
Danas je Vlada Bjelopetrovic vlasnik jedne od najvecih i najmodernijih štamparija u SAD i prvi donator nove serije “Književnih novina” iz Beograda.
– Sve je ostalo isto, samo nema Bebe. NJen rad u letnjim kampovima nastavila je da vodi Regina Sekulic, njena zamenica u Kolu srpskih sestara, a moja cela porodica ukljucena je u rad Fondacije “Beba Bjelopetrovic”, koja je osnovana prošle godine – kaže Vlada, dodajuci da vec sada razmišljaju kome ce prvo pomoci. Najverovatnije ce to biti deca obolela od autizma u Beogradu, a u planu je pomoc i drugim mališanima iz otadžbine.