Uvek privrženi svojoj brigadi

Zastava veterana 63. padobranske brigade, na svom svojevrsnom “putu oko sveta” stigla je i u Beč, a uskoro će nastaviti putovanje i van Evrope, dok 14. oktobra, na dan jedinice ne osvane u Nišu, gde padobranci već decenijama stiču znanja.

Ovaj nesvakidašnji poduhvat ideja je Momčila Minića Moce, koji već godinama živi i radi u Beču, sa ciljem da padobranci veterani rasuti svuda po svetu i u vreme pandemije i otežanih uslova putovanja očuvaju kontakt i potvrde privrženost jedinici.

U vreme kada je pandemija stopirala prekogranična putovanja i prizemljila prekookeanske letove, zastava udruženja veterana krenula je na put ne bi li stigla do svih pripadnika širom sveta. Takav poduhvat još nije zabeležen u istoriji specijalnih jedinica sveta, i veterani 63. padobranske brigade su jedini i prvi u svetu koji su se dosetili ovakve ideje.

Zastava je, posle obilaska 27 gradova Srbije prešla granicu i posetila Severnu Makedoniju, zatim Crnu Goru, Relubliku Srpsku, Sloveniju, većinu evropskih zemalja, a zatim svoj veličanstveni put nastavila preko Kanade i SAD.

Tu nije bio kraj, a Minić kaže da zastava još nije završila svoj put, u planu je i poseta Australiji, Rusiji, Izraelu, Arapskom poluostrvu…

– Plan je da 14. oktobra oktobra kada veterani i jedinica obeležavaju svoj dan, zastava stigne na niški aerodrom gde padobranci kroz generacije stiču svoja velika vojnička znanja. Zastava će biti ostavljena u spomen sobi jedinice, sa knjigom utisaka koja prati putovanje i kojoj padobranci zapisuju svoja sećanja – kaže Minić.

On ističe da je dočeku zastave širom sveta, pored padobranaca, prisustvovalo mnogo drugih ljudi, simpatizera jedinice i njihovih porodica, kao i diplomatsko osoblje Srbije u svetu. On podseća i ističe da je Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu u prostorijama konzulata priredila veličanstven doček za veterane i zastavu ove herojske jedinice uz prisusustvo oko stotinak zvanica i bogat umetnički program, o čemu su “Vesti” opširno pisale.

Znamenje veterana uvek dočekaju naši ljudi

Veza nije prekidana

Podsetimo, 63. padobranska brigada je formirana u Nišu 1967. godine, tokom decenija izrasla je iz vazdušno-desantne jedinice u specijalnu padobransku brigadu. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadatak brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja

Dan 63. padobranske brigade i krsna slava jedinice obeležavaju se 14. oktobra, a pored zakletve otadžbini, pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu i jedinici. Padobranci i veterani su i do sada, uprkos udaljenosti, organizovali raznorazna okupljanja i humanitarni rad.

Чланак Uvek privrženi svojoj brigadi се појављује прво на Vesti online.

Original Article