Umetnički univerzum Bogdana Miščevića

Bogdan Miščević je srpski slikar i pisac koji živi u Baltimoru, SAD, koji je izlagao u istom prostoru u Matici iseljenika, prvi put – pre 35 godina, 1984. godine.

Ovom izložbom slika i crteža velikog srpskog umetnika Bogdana Miščevića, Matica iseljenika započinje obeležavanje godišnjice 70 godina postojanja, u okviru koga će biti organizovano više od dvadeset umetničkih programa u novembru i decembru mesecu.

Bogdan Miščević uspeo je tokom svoje višedecenijske umetničke delatnosti da formira svet likovno visoko izražene fantastične figuracije bliske stvaraocima dve najbolje evropske postnadrealne katedre – Mediale i Bečke škole fantastičnog realizma. Važnu ulogu u tom umetničkom sazrevanju i „pregrupisavanju" imao je njegov odlazak iz Beograda u Pariz 1963. godine, gde je proveo izvesno vreme i upoznao značajne jugoslovenske slikare Ljubu Popovića, Dadu Đurića… U gradu (iz) snova mnogih umetnika otpočela je njegova slikarska „Odiseja", ali ga je sačekala i ljubavna sudbina, koja ga je kasnije odvela put Amerike i Baltimora, gde je osnovao porodicu.

Miščevićevo „novije" slikarstvo ne izranja iz magičnog sveta, duboko je u surrealizmu i nadrealiozmu, definiše ga jedinstvenost izraza u mnoštvu detalja i simbola, kao i odanost bojama: plavetnoj, zlatnoj, terakot, biskupsko-ljubičastoj, glineno-zelenoj i oker bojama njegovog rodnog Korduna. Pritom, kao umetnik koji je već zašao u devetu deceniju života, veštim potezom i idejom uspeva da „natera" posmatrača da traga za tajnom života u njegovim delima i za odgovorima na pitanja koja postavlja u svom umetničkom univerzumu.

Original Article