Uluru i druga čuda Australije

uluru-i-druga-cuda-australije

T. Ostojić

Uluru ili Crvena stena je jedan od simbola Australije

Letnje vreme i školski raspusti su pravo vreme za putovanje i istraživanje novih predela. Australija je bogata prirodnim bogatstvima, od živopisne prirode, reka, planina, gustih šuma, do prelepih plaža sa čistom, tirkiznom vodom.

Ovom prilikom smo izdvojili za vas nekoliko karakerističnih geoloških čuda, velikih stena koje se nalaze u različitim delovima Petog kontinenta i svakako predstavljaju jedinstvene lokalitete koje vredi posetiti.

Uluru i Kata Tjuta

Masivna crvena kupola Ulurua uzdiže se iznad spinifeks trave i ravnice sa pustinjskim hrastom u zemlji Anengu u centralnoj Australiji. Popularna Crvena stena predstavlja jedan od simbola kontinenta i jedno je od svetih mesta autohtonih naroda Australije.

Uluru pokriva površinu od oko 3,3 kvadratna kilometra i visok je više od 340 metara. Naveden je u Ginisovoj knjizi rekorda kao “najveći monolit od sedimenata na svetu“.

Naime, Uluru se sastoji od sitnozrnog sendimenta, povezan je pod zemljom sa obližnjom Kata Tjutom, koja se sastoji od krupnozrnih konglomeratnih stena.

Obe formacije su ostaci geološkog procesa koji je započeo pre oko 550 miliona godina, usponom i padom drevnog planinskog lanca.

Buringura (Planina Agastas)

Za Buringuru, u zemlji Vadžari, oko 1.000 km severno od Perta u Zapadnoj Australiji, neki tvrde da je “najveći monolit na svetu“ ili “najveća stena na svetu“.

Visoka je više od 800 metara, dugačka 14 kilometara i sa obimom od 39 km, mnogo je veća od Ulurua. Kao i Uluru, to je inselberg (izolovana formacija), ali sadrži različite vrste stena, tako da nije monolit.

Uglavnom se sastoji od drevnog sedimenta stvorenog pre više od 1,6 milijardi godina. Međutim, neki delovi planine sadrže stene sačinjene od ohlađene magme, kao što je granit star 1,8 milijardi godina, kao i neke koje su stare “svega“ oko 700 miliona godina.

Planina Bafalo

Nalazi se u zemlji Minđambuta u Viktorijanskim Alpima, između 600 do 900 metara nadmorske visine.

Kao i mnoge druge stenske mase u Viktorijanskim Alpima, planina Bafalo se sastoji od granita, nastalog pre oko 400 miliona godina.

Bafalo je tri puta veći od planine Pajn, koja se nalazi dalje na severu, blizu Korjinga u zemlji Džejtmeteng.

Planina Pajn

Ona je deo tankog pojasa granita koji obuhvata granicu Viktorije i Novog Južnog Velsa.

Visoka je oko 1.080 metara, tvrdi se da je 1,5 puta veća od Ulurua i da je jedan od najvećih monolita u Australiji, ali je ’izlomljenog oblika’.

Pukotine ove planine i obližnji masiv planine Buroa, koji je još viši, pružaju domove mnogim vrstama retkih i ugroženih biljaka, kao što su fantomska šiba i borova planinska grevila.

Dajrajt (Planina Erapajls)

Uzdiže se 140 m iznad viktorijanske ravnice Vimera, u zemlji naroda Votđabuluk. Ovaj raj za planinare ispunjava sve okvire kao inselberg i viktorijanska je verzija Ulurua.

Dajrajt se sastoji od sedimenta koji došao s drevnim rekama i plitkim morim pre nekih 430 miliona godina, a koji takođe, čini Grempijens planine udaljene 50 kilometara.

Oblik koji se danas vidi je izvajan pre oko deset miliona godina, kada je Dajrajt bio ostrvo u unutrašnjem moru koje se protezalo u basenu reke Mari.

Pildapa rok

Stena Pildapa na poluostrvu Ejr je najpoznatija kao “talasasta stena Južne Australije“, zbog zakrivljene površine od dva do tri metra koja se proteže 100 metara duž njene ivice.

Ova stena je deo Kratona Gauler, jednog od glavnih blokova naslaga zapadne dve trećine Australije, a predstavlja veoma drevnu stenu koja datira više od dve milijarde godina.

Kater Kič (Vejv rok)

Kater Kič je masivna stena u obliku talasa u zemlji Njungar u pšeničnom pojasu Zapadne Australije. Visok je oko 14 i dugačak 110 metara.

To je jedan od brojnih velikih inselbergova u oblasti, koji obezbeđuju stalne zalihe vode.

Granit svetle boje star je 2,7 milijardi godina i prošaran je sivim, crvenim i žutim bojama hemikalija kao što su karbonati i gvožđe hidroksid, koji voda izbija iz stene.

Ovo su samo neka od fantastičnih mesta koja vredi posetiti u Australiji.

Ponos Tasmanije

Vrh federacije u zemlji Tahuni Lingah i vrh Francuzova kapa, u zemlji Tudži u jugozapadnoj Tasmaniji, ostaci su nekih od najstarijih stena u istočnoj Australiji.

Ove zapanjujuće stene su napravljene od metakvarca starog od jedne do 1,6 milijardi godina, sediment pretvoren u kvarc toplotom i pritiskom izgradnje planina u istom procesu koji je takođe, stvorio Veliki razvodni masiv (Great dividing range), najduži planinski lanac u Australiji.

Oštre tornjeve i dramatične litice koje vidimo danas su u skorije vreme isklesane glečerima, koji su pokrivali Tasmaniju do pre oko 20.000 godina.

S druge strane, Francuska kapa je ogroman, glomazan, izolovan monolitni blok metakvarca sa gigantskom vertikalnom liticom isklesanom u ledu, koja se nadvija nad velikom glacijalnom dolinom.

Bold rok – ćelava stena

“Ćelava“ stena, koja se prostire na granici Novog Južnog Velsa i Kvinslenda u blizini Tenterfilda, smatra se za najveću izloženu granitnu površinu u Australiji.

Dugačka je oko 750 i široka 500 metara, a uzdiže se oko 200 metara iznad svega oko sebe.

Važno je mesto okupljanja autohtonih naroda Jukambal, Bunđalung i Kamilaroi, a nastala je pre oko 250 miliona godina.

Detaljnije