Ugrožen opstanak Srba u Crnoj Gori

“Sve životne potrebe srpskog naroda u Crnoj Gori uslovljene su promenom identiteta”, stoji u pismu dr Momčila Vuksanovića, predsednika Srpskog nacionalnog saveza

Izvor: Sputnjik

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović lično je uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kojim ga obaveštava o teškom položaju našeg naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović objašnjava da se odlučio na ovaj korak zbog „zatvorenosti državnih institucija, kako Srbije tako i Crne Gore, prema rešavanju identitetskih pitanja i opstanku srpskog naroda na prostoru Crne Gore“.

NETRPELJIVOST PREMA SVEMU SRPSKOM

NETRPELJIVOST PREMA SPC: Mitropolit Amfilohije Radović
NETRPELJIVOST PREMA SPC: Mitropolit Amfilohije Radović

„Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma složen i gotovo nepodnošljiv. Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije, a javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori“, ističe Vuksanović u pismu.

Kako objašnjava, zastupljenost Srba u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi više se ne meri procentima, već pojedinačnim slučajevima, ukoliko ih uopšte ima, a isto je i u privatnom sektoru, pa čak i u državnim firmama Republike Srbije.

„Uprava za kadrove Crne Gore je sredstvo za pritisak i promenu identiteta srpskog naroda, gde se pri odabiru kandidata za zapošljavanje poništava uspeh postignut u školama i na fakultetima kroz falsifikovano testiranje i odabir unapred nacionalno i politički pripremljenih kandidata. U obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama“.

Vuksanović objašnjava da je srpski jezik, prema podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma.

„Iskazuje se ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“, registrovane u policijskoj stanici.

“NEMA NAM OPSTANKA BEZ SRBIJE”

SIMBOL SRPSTVA U CRNOJ GORI: Kapa koja se sve ređe viđa među Crnogorcima
SIMBOL SRPSTVA U CRNOJ GORI: Kapa koja se sve ređe viđa među Crnogorcima

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u pismu negoduje što predsednik Vučić nije posetio Crnu Goru.

„Od Srbije, kao matične države, koja je Ustavom uređena kao država srpskog naroda, tražimo brigu i podršku da u Crnoj Gori dobijemo ono što nam po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima pripada. Koalicija na vlasti sa manjinskim narodima diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj. Smišljenom izmenom zakona na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, što se posebno odnosi na srpske medije: Srpske elektronske novine, časopis ’Srpske novine‘, Srpski radio i Srpsku televiziju, koje smo više od deset godina, i prvi put u Crnoj Gori, mukotrpno stvarali da bismo svoj narod branili od promovisanih falsifikata i nepodnošljivog medijskog pritiska. Namernim postupcima gase nam Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori…“

Vuksanović ističe da je namera ovih pritisaka vlasti u Podgorici da na popisu postignu natpolovičnu većinu nacionalnih Crnogoraca na račun srpskog naroda, što je proizvod državnog projekta asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce.

Autor pisma zaključuje da podrška Vlade Srbije srpskom narodu kroz kupovinu „Srpske kuće“ za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja.

„Srpski narod, bez uticaja i podrške Republike Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta. Republika Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od dvije stotine hiljada svojih sunarodnika, što dosad nije bio slučaj ni u naznakama. Stoga vas molimo, bez obzira na vaše brojne obaveze i probleme, da pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori u što je moguće kraćem vremenu uzmete u razmatranje“, apeluje Vuksanović.

The post Ugrožen opstanak Srba u Crnoj Gori appeared first on Global Serbia.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.