U toku 2009. godine rekordnih 5,5 milijardi dolara priliva od deviznih doznaka dijaspore

Ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izjavio je danas da su u toku 2009. godine devizne doznake i priliv od naših iseljenika povećani za više od 15 odsto i da su, prema procenama Svetske banke, iznosili oko 5,5 milijardi dolara.

Srećković je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da ova suma čini više od 14 odsto ukupnog društvenog bruto proizvoda zemlje i više od polovine celokupnog srpskog izvoza, i dodao da je ovo pokazatelj da uprkos mnogim suprotnim procenama, prilivi od dijaspore lane nisu podbacili,već naprotiv.

On je ukazao na to da je finansijska podrška Srbiji od dijaspore bila veća čak i od podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ostalih međunarodnih finansijskih institucija, zbog čega su devizne doznake iz dijaspore doprinele makroekonomskoj stabilnosti.

Ministar je ocenio da je finansijska podrška doprinela i relativnoj stabilnosti deviznog kursa, s obzirom na to da su ove devize najvećim delom odlazile u finalnu potrošnju, čime je drastično povećavana njihova ponuda na deviznom tržištu i time održavan kurs dinara.

Prema njegovim rečima, devizni priliv od srpske dijaspore bio je dragocen i za održavanje nivoa životnog standarda građana Srbije jer je u proseku svaki građanin prošle godine po ovom osnovu prihodovao približno 698 dolara, što je bilo dragoceno u vreme ekonomske krize.

Srećković je istakao da je najveći priliv deviznih doznaka bio iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, SAD, Kanade, Australije i Švedske.
On je objasnio da je devizni priliv mogao biti i veći od objavljenog jer veliki deo novca u zemlju ulazi neformalnim kanalima zbog velikih bankarskih provizija prilikom transfera, koji se najčešće kreću od 0,15 do 0,4 odsto.

Ministar je ukazao na to da ovi podaci pokazuju veliki finansijski potencijal naše dijaspore i potvrđuju da je aktivnija politika prema rasejanju naš državni interes.

Srećković je precizirao da je dijaspora od 2000. godine do danas investirala više od 550 miliona dolara u mala i srednja preduzeća, u kojima sada radi približno 22.000 ljudi.

Jasno je da aktivnija ekonomska politika prema dijaspori i nuđenje konkretnih investicionih projekata u narednom periodu mogu dati veliki podsticaj privrednom razvoju Srbije, ukoliko definitivno povratimo poverenje našeg rasejanja, na čemu Vlada Srbije intenzivno radi, zaključio je Srećković.