U susret Vaskrsu

“Svake godine se trudim da sa svojim učenicima osmislim Vaskršnju izložbu, koja će biti drugačija i kreativnija od onih koje smo imali prethodnih godina. Zato smo ove godine organizovali posebne radionice u svakoj od devet grupa. Učenici su imali zadatak da samostalno nacrtaju i ukrase Uskršnje jaje, birajući tehnike i materijal za rad. Cilj je bio da kroz takmičarski duh, u susret Vaskrsu, učenici razvijaju svoju kreativnost, umetnički dar, estetiku i neguju narodnu tradiciju i običaje”, kaže za Program za dijasporu RTS-a profesor Miško Jovanović.

Učenici su sa oduševljenjem prihvatili ovakav način rada i pokazali veliki talenat, kreativnost i želju da baš njihov rad bude najuspešniji i najlepši.

U takmičenju je učestvovalo 120 učenika, raspoređeni u devet grupa, kako inače i pohađaju nastavu. Preselekciju su ivršile kolege, profesori dopunske nastave na srpskom jeziku koji rade u drugim kantonima: Tatjana Jovović Hadžić, Radoslav Anđelković, Ivana Petković, Ljubomir Koraćević, Milica Marković, Vesna Ninić i Nataša Milićević koji su izabrali po tri najkreativnija rada iz svake grupe.

“Po tradiciji, pod sloganom Poznate ličnosti biraju najlepše Uskršnje radove konačnu odluku je doneo stručni žiri. Ove godine su to bili glumica Danica Maksimović, glumac i voditelj emisije 30 minuta Dejan Jelača, vicekonzul RS u Cirihu Mira Mihailović i voditelj i urednik na RTV Vojvodina Aleksandar Filipović”, rekao je mr Miško Jovanović.

Na početku je profesor u svakoj grupi dao kratak osvrt na simboliku farbanja Vaskršnjih jaja, njihov značaj i posebnost Vaskrsa kao jednog od najvećih pravoslavnih praznika i poželeo učenicima da budu maštoviti i uspešni. Učenici su, svako na svoj način, izrazili kreativnost ali i naučili nešto više o našoj narodnoj tradiciji. Osim stvaralačkog duha, osetila se i takmičarska atmosfera. Učenici iz svih devet grupa (Opfikon, Dietlikon, Cirih) su se potrudili da njihov rad bude najuspešniji, a najbolji će biti nagrađeni diplomama i knjigama.

Posle glasanja žirija, koji je ove godine zaista imao veoma težak zadatak, doneta je konačna odluka da su najbolji među najboljima: Damjan Burer (1. razred, Opfikon), Ana Vasović (2. razred, Cirih), Tijana Maksimović (2. razred, Cirih), Ognjen Gajić (3. razred, Dietlikon), Anastasija Matić (4. razred, Cirih), Katarina Lukić (5. razred, Cirih), Sara Veljković (6. razred, Cirih), Ana Simeunović (7. razred, Cirih) i Dunja Marinković (7. razred, Cirih).

I ove godine je profesor Jovanović nastavio saradnju sa Konzulatom Republike Srbije u Cirihu. Najkreativniji radovi će biti izloženi u prostorijama Konzulata tokom aprila, tako da će svi posetioci moći da uživaju u pravim umetničkim delima.