U srcima posebno mesto za kraljicu!

EPA
Omiljena: Kraljica Elizabeta u Australiji

Australija će u četvrtak 22. septembra obeležiti nacionalni Dan žalosti zbog smrti kraljice Elizabete Druge, objavio je savezni premijer Entoni Albaneze. On je u zvaničnom saopštenju istakao da će taj dan imati isti status kao i državni praznici, odnosno biće neradni za sve.

– Njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta Druga, vodila je izuzetan život, posvećen kraljevskoj službi i dužnosti. Kraljica Elizabeta je jedini monarh, čije vreme vladavine poznaje većina Australijanaca i njena verna služba će se pamtiti vekovima koji dolaze – navodi se u saopštenju premijera.

Oglasili se lekari

On je uputio molbu svim premijerima država i glavnim ministrima teritorija da se četvrtak, 22. septembar 2022, proglasi državnim praznikom u njenu čast. Međutim, mnoga poslovna udruženja i organizacije koje okupljaju trgovce i biznise iz sektora maloprodaje, izrazili su zabrinutost zbog poremećaja u poslovanju koje će izazvati neplanirani državni praznik.

Po tom pitanju prvi su se oglasili lekari, kroz svoju krovnu organizaciju – Australijsko medicinsko udruženje (AMA). Ova asocijacija je istakla da bi neradni dan mogao da ima posledice i za pacijente i za zdravstveni sistem koji se već suočava s velikim problemima.

S druge strane, iako je prvobitno bilo nagoveštaja da bi neplanirani državni praznik mogao da košta australijsku privredu čak milijardu i po dolara, Australijsko udruženje trgovaca (ARA) saopštilo je da poštuje odluku vlade. Iz ARA su, međutim, istakli da bi neradni dan mogao da stvori komplikacije za preduzeća koja će morati ili da zatvore svoje prodavnice ili da radnicima plate veće dnevnice po tarifi državnog praznika.

ARA je zbog toga pozvala države i teritorije da razjasne uslove trgovanja na državni praznik 22. septembra. Izvršni direktor ARA Pol Zahra rekao je da će “takođe doći do malog, ali neočekivanog pada u trgovini i dodatnih troškova plaćanja osoblja, što može uticati na tokove novca za mala preduzeća”.

I Aleksi Bojd, izvršna direktorka Saveta udruženja malih preduzeća Australije, rekla je da deo članova Saveta pozdravljaju odluku o prazniku, dok drugi kažu da će se “suočiti s još većim izazovom”.

Dnevnice po prazničnoj tarifi

Savezni premijer Entoni Albaneze je branio odluku vlade, istakavši da “poštovanje tradicije ponekad može biti nezgodno, ali je uvek važno”.

– Osnovne usluge će biti otvorene i primenjivaće se plaćanje dnevnica uobičajeno za državne praznike – rekao je Albaneze.

Premijer je naglasio da se drugi detalji još razrađuju sa državama i teritorijama.

– Proglašavanje državnog praznika i nacionalnog dana žalosti je odgovarajući odgovor, s čime su se složili svi premijeri država i šefovi ministara teritorija – naglasio je Albaneze.

On je istakao i to da je kraljica Elizabeta bila jedini vladajući monarh koji je ikada posetio Australiju i da ona “ima posebno mesto u našim srcima”.

– U narednim nedeljama, Australija će nastaviti da obeležava sećanje na našu pokojnu kraljicu. Ohrabrujem sve Australijance, gde god da se nalaze, da izdvoje vreme da zastanu i razmisle o izuzetnom životu Njenog veličanstva – poručio je savezni premijer, naglašavajući da će Savezna vlada nadoknaditi četiri dana zasedanja koja su otkazana kada je zasedanje Parlamenta prekinuto nakon vesti o kraljičinoj smrti.

Zdravstvo je prioritet

Profesor Stiv Robson, predsednik Australijskog medicinskog udruženja (AMA), rekao je da će zdravstveni sistem biti pogođen zbog dodatnog neradnog dana.

– Veoma kratak rok za obaveštenje u vezi sa državnim praznikom imaće posledice za pacijente i zdravstveni sistem koji je već u problemima. Bolnice, ordinacije i opšte prakse na taj dan imaju pacijente zakazane za preglede i operacije, a neki pacijenti su možda čekali mesecima ili čak i godinama na ove intervencije – rekao je Robson.

On je naglasio da je “veoma važno da obeležimo Dan žalosti zbog smrti kraljice”, ali da je takođe važno da političari pažljivije promisle o ovim odlukama, kako bi se maksimalno umanjio njihov uticaj na pacijente i zdravstveni sistem.

Premijer Albaneze je tim povodom rekao da nije tačno da se medicinske procedure neće obavljati na državni praznik.

– Medicinske procedure su, naravno, uvek prioritet – istakao je premijer.

Produženi vikend u Viktoriji

Određivanje 22. septembra za neradni dan najviše će se osetiti u Viktoriji, koja će sada imati produženi, četvorodnevni vikend. Vlada ove države je, naime, još ranije odlučila da 23. septembar bude državni praznik zbog odigravanja velikog finala AFL šampionata u fudbalu po australijskim pravilima. Zbog Dana žalosti, Parlament Viktorije je odložio i svoje poslednje zasedanje pred novembarske izbore u toj državi.

Original Article