U Srbiji posluje više od 50 kanadskih kompanija, radi se i na direktnoj avio-liniji između Beograda i Toronta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je juče u razgovoru sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Ketlin Čabom da je razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja pozitivan i da je vidljiv napredak saradnje na planu ekonomije i investicija.

Predsednica vlade istakla je da najznačajniji vid bilateralne saradnje predstavljaju investicije, pre svega, u sektor rudarstva i energetike, za koji su kanadske kompanije tradicionalno zainteresovane, ističući i da, u ovom trenutku, na našem tržištu posluje preko pedeset kanadskih kompanija, saopštila je Vlada Srbije.

Investitori iz Kanade prepoznali su Srbiju kao veoma dobru destinaciju za ulaganja u oblasti rudarstva i energetike, istakla je ambasadorka Kanade i izrazila uverenje, da će uprkos pandemiji korona virusa, dodatni podstrek razvoju ekonomskih odnosa biti direktna avio linija između Beograda i Toronta, na čijem uvođenju dve strane intenzivno rade.

Ova direktna veza dve države, kako je objasnila, biće od izuzetnog značaja, kako za brži razvoj odnasa naših država, tako i za brojnu srpsku dijasporu u Kanadi, koja je i važna spona dva naroda.

Ambasadorka Kanade pohvalila je brzi napredak u oblasti inovacija i digitalizacije, prepoznajući Srbiju kao lidera u regionu u ovim oblastima. Kao dobar primer i simbol razvoja i modernizacije, Čaba je navela Biosens institut u Novom Sadu, koji će napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede i povezati ovaj važan sektor sa informacionim tehnologijama.

Ona je izrazila očekivanje da će se saradnja Srbije i Kanade u budućnosti razviti i u oblastima nauke i inovacija.

Premijerka Brnabić zahvalila je ambasadorki Čabi na požrtvovanom radu tokom svog mandata u Srbiji i podsetila na doprinos i podršku koji je ambasada Kanade, tokom njenog mandata, pružila ženskom preduzetništvu, kulturi i tradiciji Srbije, pre svega, kroz pokroviteljstvo Etno mreže, koja kroz plasman srpskih rukotvorina ima značaj u kulturnom i turističkom smislu.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article